Badmode Huisduinen jaren '30.
Badmode Huisduinen jaren '30. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Het zou er komend weekend moeten staan. De Pinksterkermis in het hart van Huisduinen dat jaarlijks duizenden mensen trekt. Voor 2020 stond een extra feestprogramma te wachten want Huisduiner Belang heeft de respectabele leeftijd van 90 jaar bereikt.

Helaas heeft de corona ook dit feestelijke gebeuren roet in het eten gegooid. Maar het verschijnen van een boekwerk over Huisduinen zal naar verwachting in de loop van dit jaar wel haar beslag krijgen. Het is overigens niet de eerste maal dat een boekwerk aan een jubileum van Huisduiner Belang is gekoppeld want ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van de vereniging gaf men het fotoboekje 'Huisduiner getij' uit. Dit boek bevatte foto's, prentbriefkaarten en tekeningen met korte bijschriften en zoals voorzitter Rob Dol in zijn voorwoord schreef, gaf dit een impressie van het dorp Huisduinen door de eeuwen heen.

De heren J. Ambriola, R. Dol, P. Liefhebber en A. Vlam, samenstellers van dit jubileumboekje, hadden in hun keuze vaak oude en nieuwe situaties naast elkaar gezet en zo ontstond dus een beeld hoe Huisduinen in de loop der jaren veranderd was. Hoewel dit kustdorp door haar natuurlijke begrenzing nooit grote uitbreidingen had ondergaan, was de tijd hier niet stil blijven staan. De Oostenrijkse huizen, een cadeau van Zweden in het kader van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, kwamen pas later. Vele foto's laten een vrolijk strandleven zien, compleet met badkoetsjes en rieten strandstoelen.

Nostalgia gaat aan het jubileum niet voorbij en schenkt er zondagmiddag tussen 12.05-13.00 in het eerste uur aandacht aan. Bij een vorig jubileum haalden Nic. Leeuw, Jack Ambriola. P. Dop. Mw. Dop-De Jong, Rob Dol en dhr. van Angeren herinneringen op. Deze uitzending wordt in het eerste uur, na een kort voorwoord van huidig voorzitter Jan Dop, in Nostalgia herhaald. In het tweede uur een ontmoeting met Johannes Franciscus van Geenhuizen. Hij maakte gedurende 1970-1981 voor de VVD deel uit van de gemeenteraad. Verder een gesprek met Hans Waasdorp, al 55 jaar enthousiast lid van de modelviegtuigclub. Daarnaast een bloemlezing Den Helder mei 1920 en het gebruikelijk Helders weekjournaal van 40 jaar geleden.

Uitzending zondag 31 mei van 12.05 tot 15.00 uur.

1993 Kermis Huisduinen.