De Rekenkamer onderzoekt of gemeenten goed omgaan met hun geld.
De Rekenkamer onderzoekt of gemeenten goed omgaan met hun geld. (Foto: Pixabay)

‘Doeltreffendheid prestatieafspraken wonen, Rolinvulling door de raad’

REGIO - De Rekenkamercommissie Medemblik Opmeer (RKC) is een onafhankelijke commissie die onderzoek uitvoert voor de gemeenteraden van Medemblik en Opmeer. Op 25 mei heeft de RKC de rapportage van het onderzoek naar ‘Doeltreffendheid prestatieafspraken wonen, Rolinvulling door de raad’ aan de gemeenteraad aangeboden.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor en hebben een belangrijke rol bij het volkshuisvestingsbeleid. Het gemeentelijk beleid is vastgelegd in een lokale woonvisie. De uitwerking hiervan wordt jaarlijks vastgelegd in (prestatie-) afspraken/activiteitenplannen voor sociale huurwoningen. In Opmeer heeft het eigen gemeentelijk woningbedrijf (GWB) hierbij een belangrijke rol, naast enkele woningcorporaties.

Het onderzoek gaat in op de doeltreffendheid van de strategische (prestatie-) afspraken als invulling van de lokale woonvisie in Opmeer. Daarnaast komt de betekenis daarvan aan bod voor de betrokkenheid van de raad op het gebied van kaderstelling, volksvertegenwoordiging en controle.

Wat staat er in het rapport? Op basis van het onderzoek komt de RKC met twee hoofdconclusies en aanbevelingen.

Conclusie 1: In Opmeer zijn in de afgelopen jaren veel van de gestelde doelen behaald. Wat nog aandacht verdient is de realisatie van de kernvoorraad. De doeltreffendheid voor de onderdelen kernvoorraad en wachttijd kan - door het ontbreken van gestelde doelen - niet worden vastgesteld of gecontroleerd.

Aanbeveling 1: Stel concrete doelen voor kernvoorraad en wachttijden.

Conclusie 2: De raad vervult vooral een kaderstellende rol op het gebied van het woonbeleid. De volksvertegenwoordigende rol krijgt vorm door het betrekken van partijen. Belangrijk aandachtspunt is de rol van huurders. Wat betreft de controlerende rol, heeft de raad wel zicht op de uitvoering van activiteiten door het GWB. De relatie met de doelen uit de Woonvisie zijn niet inzichtelijk voor de raad.

Aanbeveling 2: Maak beleid en verantwoordingsinformatie van het GWB beter toegankelijk. Vergroot ook op andere manieren de betrokkenheid van bewoners/huurders.

Het vervolg

Het rapport wordt in een digitale presentatie op 9 juni door de RKC toegelicht aan de raads- en commissieleden van de gemeente Opmeer. Op 18 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de conclusies en aanbevelingen.


De RKC verwijst voor meer informatie naar het openbare rapport. Het rapport is beschikbaar via de webpagina van de RKC: https://www.medemblik.nl/raad-en-bestuur/rekenkamercommissie.