Sanering bodem Willemsoord in volle gang.
Sanering bodem Willemsoord in volle gang. (Foto: JB/RM)

Sanering waterbodem Willemsoord

DEN HELDER - De gemeente is gestart met de sanering van de waterbodem aan de zuidzijde van Willemsoord, in het kanaal van de Museumhaven. Dit is nodig omdat een deel van de bodem verontreinigde bagger bevat.

Werkzaamheden in volle gang

In het verleden is het kanaal zo diep mogelijk uitgebaggerd, om de verontreiniging aan te pakken. Maar er is nog steeds restverontreiniging aanwezig. De gemeente is verplicht om de waterbodem te saneren en doet dat door de waterbodem af te dekken met schonere bagger. De afgelopen twee weken zijn de eerste ladingen bagger geplaatst. De werkzaamheden zullen nog een paar weken in beslag nemen.

Saneringsplan

De sanering vindt plaats in overleg met de provincie Noord-Holland, de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en het hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier. Samen met de gemeente hebben zij het saneringsplan opgesteld. Daarin staat hoe de waterbodem moet worden ‘aangevuld’ met schonere bagger om zo de verontreiniging af te dekken. Met een schonere baggerlaag voldoet de waterbodem weer aan de milieueisen.

Circa 6000 m3 geschikte bagger uit de Wilhelminasluis in Zaandam wordt aangevoerd en gecontroleerd geplaatst op de waterbodem. De bagger is eerst onderzocht door een onafhankelijk adviesbureau. Uit het milieuonderzoek bleek dat de bagger uit Zaandam voldeed aan de kwaliteitseisen die gesteld worden voor de waterbodemsanering in Willemsoord.

Hout met bagger

De partij bagger uit Zaandam wordt in Den Helder eerst gezeefd om eventuele grotere brokken te verwijderen. Er komen namelijk stukken hout met de bagger mee. Dat hout komt uit de oude fundering van de Zaanse sluizen, en dat moet niet in de waterbodem komen. Daarom worden deze met een rooster eruit gehaald en afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf.

Gemeente

De sanering wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Helder door Beens Dredging bv. De gemeente staat in contact met Willemsoord bv en Stichting Museumhaven over de uitvoering. De milieukundige begeleiding wordt gedaan door Antea Group, een onafhankelijk milieu-adviesbureau.

Zij zien toe op de kwaliteit van de bagger en het juist uitvoeren van het werk.