Wiljan Hoornsman
Wiljan Hoornsman (Foto: aangeleverd)

Den Helder door de lens van Wiljan Hoornsman

Vervolg van de voorpagina.

Wiljan vervolgt: "Het is nu zelfs zo dat ik het liefst niet meer de natuur in ga zonder mijn camera mee te nemen. Maar een vogelaar kun je me niet noemen hoor. Een echte vogelaar hoort aan het geluid al welke vogel het is of kan dat tijdens het vliegen al zien. Ik heb het afgelopen jaar wel veel geleerd en wist niet dat er zoveel verschillende vogels in en om Den Helder aanwezig waren. Ik ben altijd al een natuurmens geweest. Heb zelf al jaren een grote volière en een vijver met koi karpers. Maar de vogels in de vrije natuur vind ik toch erg fascinerend. Met name de grote diversiteit in soorten, kleuren en de zang maakt het boeiend. En het feit dat je gedurende het jaar verschillende soorten kunt aantreffen maakt het ook leuk. De trekvogels die van het koude noorden naar het warme zuiden vliegen en later weer terugkomen."

Fiets- en wandeltochten

Naast het fotograferen van vogels heeft Wiljan ook oog voor andere facetten in de natuur. Zo zegt hij: "Eigenlijk fotografeer ik alles wat mij opvalt tijdens mijn fiets- en wandeltochten. Denk aan een mooie ondergaande zon, fraaie landschappen, in de herfst paddenstoelen en zwammen, insecten en vlinders, de Schotse hooglanders en Konik paarden in de duinen, Mariëndal, zeehondjes, een mooie volle maan of maansverduistering als die er is en bollenvelden of andere mooie en bijzondere bloemen in de natuur."

Schone lucht

Als liefhebber van de natuur biedt Den Helder en omstreken Wiljan genoeg onderwerpen op om in beeld te brengen. "We hebben hier vaak de meeste zonuren, strand, duinen, zee, ruimte, rust en schone lucht. Dus mij hoor je niet klagen. Hoewel mensen vaak zeggen dat Den Helder het einde van de wereld is en er soms alleen komen op doortocht naar Texel woon en werk ik er met veel plezier. Ik denk niet dat mijn vrouw en ik Den Helder ooit zullen verlaten. Hoewel je dat natuurlijk nooit met zekerheid kunt zeggen. Je weet nooit wat de toekomst brengt."

Zie 'Den Helder door de Lens' op pagina 3.