Opening  HRC complex aan de Bremstraat 1955 Links burgemeester Rehorst. Toenmalig voorzitter Henk Rondel lijkt toe.
Opening HRC complex aan de Bremstraat 1955 Links burgemeester Rehorst. Toenmalig voorzitter Henk Rondel lijkt toe. (Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

Het is een goede gewoonte om bij een jubileum terug te blikken. Er wordt in de historie gegraven, hoogtepunten van vroeger worden aan de vergetelheid ontrukt, bekende namen drijven naar boven. Hoewel HRC al weer enige tijd geleden een fusie met enkele andere clubs is aangegaan zal zondag 24 mei uitgebreid worden stil gestaan bij het feit dat het 18 mei 2020 een eeuw geleden was dat voetbalclub HRC werd opgericht. Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw werd via radio Den Helder in liefst acht afleveringen aandacht aan de geschiedenis van deze vereniging gewijd.

Een uitgebreide selectie van deze interviews zijn komende zondagmiddag vanaf 12.05 via de LOS Nostalgia te beluisteren. Gesprekken met een aantal HRC-veteranen en oud voorzitter Henk Rondel ademen de sfeer van clubgeest en aantrekkelijk voetbal uit de eerste 45 jaar na oprichting, gekruid met anekdotes en afgewisseld met populaire muziek uit die tijd.

Men hoort de stemmen van Jan Augustijn (periode 1920-1930), Teun de Boer en Piet Nieuwstad (periode 1950-1955), Henk Rondel, Ben Velthuis, Joop Boltendal, Andre Bruin en Roel Iedena (periode 1955-1965). Een van de belangrijke gebeurtenissen vond plaats op 25 februari 1955 toen HRC in café restaurant Formosa (Koningstraat) besloot amateurvereniging te blijven. De verhuizing van Tuindorp naar een complex aan de Bremstraat in Nieuw Den Helder bracht in datzelfde jaar veel werk en beslommeringen maar werd met de nodige inspanning bereikt.

De wedstrijd HRC-Heerenveen (0-2) op 26 augustus 1955 betekende de officieuze ingebruikname van het nieuwe complex. De officiële overdracht van de terreinen aan de duinstrook had plaats op 11 september 1955 door de toenmalige burgemeester Rehorst. Deze en talrijke andere herinneringen komen in deze aflevering van Nostalgia uitvoerig aan de orde.

Uitzending: zondag 24 mei van 12.05 tot 15.00 uur.