Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op.
Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op. (Foto: archief Rodi Media)

'Er staan genoeg steungezinnen startklaar om te helpen'

REGIO - Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: 'opvoeden doen we samen'. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.

Mensen hangen niet graag de vuile was buiten

De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken, onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen, afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is elke keer maatwerk. Buurtgezinnen wil voorkomen dat de problemen in een gezin verergeren en eraan bijdragen dat kinderen fijn opgroeien in hun eigen gezin. Een steungezin begeleidt altijd maar één vraaggezin.

Veilige plek

"Buurtgezinnen is een onafhankelijke stichting die zelf geen hulp of jeugdzorg biedt, maar fijne steungezinnen zoekt die andere ouders willen helpen en ontlasten en die een liefdevolle en veilige plek aanbieden voor kinderen uit een ander gezin", zegt Denise Wijnker, coördinator van Buurtgezinnen. "De vraaggezinnen geven zich vrijwillig op, omdat ze inzien dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bij de meesten is er sprake van een bepaalde mate van overbelasting en een klein sociaal netwerk. De overbelasting van ouders kan verschillende oorzaken hebben. Veelal zien we gezinnen of alleenstaande ouders met een zorgintensief kind, een ouder met burn-out, een ziekte of psychische stoornis. De overbelaste gezinnen worden vaak attent gemaakt op Buurtgezinnen door hulpverleners die al betrokken zijn, zoals de huisarts, het wijkteam, GGZ of via een intern begeleider op school."

Vraaggezin

Een moeder met twee pubers. Na een echtscheiding is ze in de gemeente Opmeer terecht gekomen, omdat ze daar werk vond. Ze heeft er nog geen kennissen of vrienden. Ze werkt fulltime en is soms ook nog op de avonden weg. "De kinderen zitten hierdoor veel alleen. Voor de jongste pakt dit niet goed uit. Hij hangt veel op straat rond als ze er niet is, met vrienden die geen goede invloed op hem hebben. Via Buurtgezinnen is er een steungezin gevonden; een echtpaar met volwassen kinderen die al uit huis zijn. Als zijn moeder lang moet werken, fietst hij daarheen in plaats van naar een leeg huis. Hij doet er zijn huiswerk en eet daar. Hij vindt het 'chill' om een tweede thuis te hebben."

Elkaar helpen

Buurtgezinnen merkt dat in deze regio de bereidheid om elkaar te helpen heel groot is. Veel steungezinnen melden zich aan, omdat ze zelf een stabiele thuissituatie hebben en ze tijd en energie over hebben om iets voor een ander te betekenen. "De gezinnen die wij aan elkaar koppelen, kennen elkaar meestal niet. We proberen altijd op zoek te gaan naar een steungezin in de buurt. Als ze in elk geval maar binnen dezelfde gemeente woonachtig zijn. Er gaat een zorgvuldig proces vooraf aan het maken van een match tussen twee gezinnen. Zodra ouders zich hebben aangemeld, ga ik als coördinator met hen in gesprek. In totaal vinden er twee kennismakingsgesprekken plaats. De belangrijkste vragen die worden gesteld zijn: aan wat voor soort ondersteuning hebben zij behoefte?, wat vinden ze belangrijk in de opvoeding?, wat verwachten ze van een steungezin? en wat kunnen zij eventueel doen voor het steungezin?"


Lees verder op pagina 3.


Elk kind verdient een plek waar hij liefde, veiligheid en vertrouwen vindt.
Lekker spelen