Een speelafspraak voor de kleintjes.
Een speelafspraak voor de kleintjes. (Foto: archief Rodi Media)

Genoeg steungezinnen willen helpen

Vervolg van voorpagina.


"Als dat helder is ga ik samen met de vraagouders op zoek naar een geschikt steungezin in de buurt. Dit gebeurt vaak via het plaatsen van een zoekprofiel via onze Facebook-pagina (Buurtgezinnen Opmeer)."

Steungezin

Een steungezin is een gezin met ervaren ouders die een gezin in hun buurt willen helpen. Ze krijgen daar geen geld voor. Is er een steungezin gevonden en is de kennismaking van beide kanten positief, dan maken de gezinnen onder leiding van de coördinator afspraken voor een proefperiode van twee maanden. Als die proefperiode voor beide gezinnen, ouders en kinderen, positief verlopen is, dan worden definitieve afspraken gemaakt. Deze afspraken worden zwart op wit vastgelegd in een contract. Elk halfjaar bespreekt de coördinator met beide gezinnen of ze tevreden zijn over hoe het gaat. Buurtgezinnen steunt de steungezinnen. Omdat de veiligheid van kinderen voorop staat, moeten steunouders een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) laten zien.

Onbepaalde tijd

"De ondersteuning is in principe voor onbepaalde tijd", vertelt Denise. "Dat is juist zo mooi aan Buurtgezinnen. Het idee is dat tussen de gezinnen langdurige relaties ontstaan. Continuïteit is goed voor kinderen. Dan ontwikkelen ze zich beter. Na de halfjaarlijkse evaluatie kunnen gezinnen stoppen of doorgaan. Een coördinator begeleid de gekoppelde gezinnen maximaal twee jaar."

Weer thuiskomen

Denise kan nu weer bij de gezinnen thuiskomen.

"Daar ben ik ontzettend blij mee! Het is heel fijn om de gezinnen weer persoonlijk te mogen zien en spreken. De afgelopen periode werkten we door op gepaste afstand. De eerste kennismakingsgesprekken vonden telefonisch of via beeldbellen plaats. Zowel voor mij als de gezinnen is het veel prettiger om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Je bouwt toch een vertrouwensband op. Als je met een gezin aan de keukentafel zit, krijg ik een beter beeld en gevoel bij de mensen en zij bij mij!"

Hulp nodig?

In de gemeente Opmeer staan genoeg steungezinnen startklaar om te helpen. "Het grote probleem in deze regio is dat mensen niet zo gauw ondersteuning durven te vragen. Ze hangen niet graag ‘de vuile was buiten’. Het vraagt ook veel moed om om ondersteuning te vragen. Bij de meeste gezinnen waar wij bij betrokken zijn, is vaak al hulpverlening aanwezig. Het zou fijn zijn als gezinnen bij lichte problemen al hulp zoeken om het verergeren van problemen te voorkomen."

Buurtgezinnen.nl

Hulp vragen of aanbieden? Vraag- en steungezinnen kunnen zich aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Persoonlijk contact opnemen met de coördinator van Opmeer kan tel. of WhatsApp: 06-18461278 of denise@buurtgezinnen.nl.


Elk kind verdient een plek waar hij liefde, veiligheid en vertrouwen vindt.
Een steungezin vangt een kind eens in de week of een weekend op.