Stook alleen droog, onbeschilderd hout.
Stook alleen droog, onbeschilderd hout. (Foto: Pietro De Grandi)

Gemeente Zaanstad start campagne houtstook

ZAANSTREEK - Controleer de kleur van de vlam van de houtkachel, koop een fijnstoffilter en stook alleen droog en schoon hout. Dat zijn enkele tips uit de voorlichtingscampagne houtstook. Daarin deelt gemeente Zaanstad zeven tips om zo schoon mogelijk te stoken en overlast door houtrook te verminderen.

Wethouder Milieu Wessel Breunesse: "Met deze voorlichtingscampagne geven we invulling aan een motie van de gemeenteraad. Ook geven we op deze manier invulling aan één van de afspraken uit het Schone Lucht Akkoord dat ik vorige week ondertekende namens onze stad. Hierin is namelijk opgenomen dat gemeenten via hun eigen communicatiekanalen voorlichting geven over houtstook."

Brochure

De brochure Stook jij al slim? wordt verspreid via sociaal wijkteams, bibliotheken en ligt in de publiekshal van het stadhuis.

Fijnstof

Het stoken van hout is gezellig door het vlammenspel in de kachel, maar kan bij de buren fijnstof in de slaapkamer brengen.... Op koude dagen zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer. Wanneer een houtkachel één uur brandt, zorgt dat voor vijf keer meer fijnstof dan één uur autorijden in de stad.

Als Zaankanters hun houtkachel minder of efficiënter gebruiken, levert dat een belangrijke bijdrage aan schonere Zaanse lucht.