De Heemtuin werd ook uitstekend bezocht.
De Heemtuin werd ook uitstekend bezocht. (Foto: aangeleverd)

Zaans Natuur & Milieu Centrum weer populair

ZAANDAM - Helemaal precies op een rijtje staan de jaarcijfers van het Zaans Natuur & Milieu Centrum (ZNMC) nog niet. "We zijn ook op zo veel terreinen actief!", verzucht directeur Paul Laport. "Maar het is duidelijk dat het aantal bezoekers, ondanks de zeer natte herfstmaanden, niet gedaald is. Sterker nog, veel onderdelen zagen een flinke stijging van het aantal bezoekers. Ruim 150.000 mensen bezochten in 2019 de verschillende locaties of maakten gebruik van voorzieningen van het ZNMC."

De Heemtuin spande de kroon wat betreft bezoekersstijging. De prachtige plek, vlak naast het Zaanse ziekenhuis, werd in 2019 bezocht door ruim 31 duizend bezoekers. Dat betekent een stijging van meer dan 20% ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Natuurmuseum, waarin doordeweeks veel lessen worden verzorgd, noteerde ook een stijging. Meer dan 8500 (voornamelijk jonge) bezoekers wisten in 2019 de weg naar het museum te vinden.

Schooltuintjes

Het aantal schooltuintjes in Zaanstad en Oostzaan was nog niet eerder zo hoog. Liefst 554 scholieren van het basisonderwijs tuinierden wekenlang onder leiding van ZNMC-medewerkers. Ruim 25 duizend scholieren volgden lessen in ons educatief centrum of op een andere locatie.

Uitbreiding

"Door de drassige laatste maanden van het jaar is het aantal bezoekers van Stadsboerderij Darwinpark helaas ietsje teruggelopen. Maar op het aantal van bijna 81.000 bezoekers zijn we nog altijd zeer trots", vertelt Paul Laport. "In 2020 zullen we uitbreiden met nieuwe dieren en we zijn keihard bezig een van onze ruimtes op te knappen. Deze ruimte, Onder de Hooizolder, hopen we binnenkort te kunnen verhuren."