Trekker van John Deer vertrekt vanaf locatie verhuurder.
Trekker van John Deer vertrekt vanaf locatie verhuurder. (Foto: Michel Velderman)

Een trekker huren wint aan populariteit

REGIO - Steeds vaker worden trekkers ingehuurd. Wie een trekker 400 uur per jaar gebruikt - alleen in voor- en najaar - zou de huuroptie kunnen overwegen. Akkerbouwers en loonwerkers kiezen steeds vaker voor korte huur van een extra trekker in plaats van er een trekker bij te kopen. Dat blijkt uit de stijgende omzet van verhuurbedrijven en verhuurtakken van mechanisatiebedrijven.

"Jaarlijks groeit de omzet uit verhuur met zo'n 10 tot 30%", vertelt RentNoord-directeur Aart Spriensma. RentNoord is een dochteronderneming van John Deere-dealer GroeNoord, waar een kleine dertig trekkers paraat staan voor verhuur. Verhuurmedewerker Jordy Lukken nuanceert: "Dat hangt wel sterk af van de weersomstandigheden. Bijvoorbeeld, in een droog jaar als 2018 bleek minder vraag te zijn naar huurtrekkers, omdat akkerbouwers zelf het werk gedaan kregen."

Belangrijke doelgroepen

Naast akkerbouwers zijn ook loonwerkers en bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw belangrijke doelgroepen voor verhuurders van trekkers.

Als een aanbesteding wordt gewonnen, huren zij op korte termijn trekkers bij.

Gestage groei

Ook Joep Boekema, verkoopleider bij Kraakman Perfors in Noord- en Zuid-Holland, ziet een gestage groei van de vraag naar huurtrekkers. Hij schat die op jaarlijks 10 tot 15%. Ook de mechanisatiebedrijven Bemu in Marknesse (Fl.) en Offringa in Creil (Fl.) en Coevorden (Dr.) hebben een verhuurtak en beamen de gestage groei.

De verhuurders verwachten dat die groei voorlopig doorzet. Er is overigens geen sprake van een nieuw fenomeen, relativeert Jan Mulders van Bemu, die al bijna dertig jaar trekkers verhuurt.

Andere wensen

Er is dus sprake van groei. Waarom? Volgens verhuurders heeft dit te maken met het feit dat trekkers duurder worden in aanschaf, terwijl de werkperiode niet langer wordt.

Tegelijkertijd staat steeds vaker een ondernemer aan het roer bij landbouw- of loonbedrijf die een hogere agrarische opleiding heeft gevolgd en daardoor gewend is om kritisch te rekenen.

Kiezen voor huur

Tot slot neemt ook de wil om een trekker te bezitten af. Een combinatie daarvan zou grondslag zijn van het kiezen voor huur, in plaats van een extra trekker te kopen.

Akkerbouwers en loonwerkers kiezen steeds vaker voor korte huur van een extra trekker.