Digitaal les krijgen en les geven is het nieuwe leren.
Digitaal les krijgen en les geven is het nieuwe leren. (Foto: aangeleverd)

'Iedereen is aan het improviseren totdat het weer normaal wordt'

SCHAGEN - Het is afwachten, er is veel onduidelijkheid, scholen en opleidingen doen hun uiterste best snel om te schakelen naar online lesgeven. Dat lukt bij de ene opleiding beter dan bij de andere. Omdat niemand weet hoe de toekomst eruit ziet en welke stappen er genomen moeten worden nu scholen weer kinderen fysiek les mogen geven, blijkt dat er vooral nog veel onduidelijk is. Leerlingen en ouders zijn vooral aan het afwachten ...

Kinderen zijn het thuis zitten beu, ouders moe van de strijd

Tycho Gerritsen zit in groep 8 van de Julianaschool in Schagen. Hij gaat niet naar school en dat vindt hij raar. "Ik ben gewend om naar school te gaan en elke dag te praten met mijn klas." Nu maakt hij online huiswerk. Dat doet hij ongeveer een uur per dag. De rest van de tijd helpt hij zijn broertje met bijvoorbeeld het computerspelletje Roblox. "En buiten speel ik tikkertje. Nou ja, alleen met mijn broertje." Of de eindmusical dit jaar doorgaat, weet hij nog niet.

Musical gaat door

De Wielewaal heeft wel de knoop doorgehakt wat betreft de musical, die gaat door, laat de moeder van Neville Pool, Wycha ter Wiel, weten. Ook Neville krijgt nu digitaal les. "Voor de meivakantie krijgen ze een paar musicals om door te lezen en na de meivakantie gaan ze dingetjes opnemen en in elkaar zetten."

Wycha geeft aan dat haar zoon het oervervelend vindt thuis, hij mist het sociale contact met zijn klasgenootjes. "Nu hakt het er helemaal in. In het begin was het nog leuk maar na zeker vijf weken is helemaal niet meer leuk. Steeds vaker zegt hij: Ik

Lees verder op pagina 4.

wil weer naar school."

Zelf is ze moe van de strijd om de kinderen steeds weer aan het huiswerk te zetten. "Ik denk dat ze wel een achterstand oplopen. En trouwens, ik ben geen juf. Helpen is leuk, maar tegenwoordig gaan ze steeds vaker de strijd aan." De juf vindt het ook erg jammer, want de kinderen missen niet alleen de lessen maar ook de leuke dingen zoals een uitje naar Amsterdam of met elkaar het jaar afsluiten.

Neville ziet ondanks alles wel uit naar de overgang van de basisschool naar het Regius College. "Hij is wel aan een nieuwe fase toe. Zijn broer zit daar al op school en hij roept steeds: dat wil ik ook!"

Online toetsen eerlijk?

Lisa Pool, zijn oudere zus loopt op dit moment stage. Ze volgt de driejarige opleiding tot onderwijsassistent aan het ROC Schagen en zit in haar laatste jaar. Als zij geslaagd is, wil zij naar de hbo-opleiding Ipabo in Alkmaar.

"Op dit moment worden onze toetsen online afgenomen. Het is de bedoeling dat iedereen deze eerlijk invult, zonder boeken of iets anders erbij." Hoewel Lisa denkt dat een aantal leerlingen zelf willen weten of ze de stof onder de knie hebben, verwacht ze dat er toch wel kinderen zijn die de antwoorden willen opzoeken.

Geen diploma-uitreiking

In het laatste jaar loopt iedereen een heel jaar stage op een basis- of een middelbare school. Lisa loopt stage op de Wielewaal in Schagen. "Qua stage moet je een urenovereenkomst tekenen. Die kun je nu niet allemaal maken. De uren die je wel maakt moet je opschrijven en aan de hand van eerdere opdrachten worden de stage-uren afgetekend. Hoewel ze dit onderdeel niet volledig kan afronden, vindt Lisa dat ze op de opleiding veel heeft meegekregen aan leerstof en vaardigheden. In het laatste jaar moesten ze een onderzoek doen en die had ze gelukkig voor de coronavirusperiode afgerond. Wel vind ze het jammer dat de diploma-uitreiking niet zal plaatsvinden en haar diploma via de post krijgt. Wat betreft de toekomst is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld of en hoe ze de toelatingstoets voor de Ipabo kan maken. "Er is nog veel onduidelijk, dat wordt dus afwachten."

Wel diploma-uitreiking

Anne Knobbe volgt de opleiding VMBO basis kader aan het Regius College en doet dit jaar eindexamen. Ze vindt het jammer dat de examens niet doorgaan. "Ik had wel zo'n vermoeden en toch vind ik het hartstikke jammer. Je mist de examenstress die anders wel komt. Ook het gala gaat niet door en de Kolder-dag, waar iedereen binnen een thema gaat verkleden. Het is de laatste lesdag voor je je examen ingaat."

Voor de schoolonderzoeken volgt ze nu online lessen. Toetsen maakt ze online, soms moet ze naar school voor een examentoets. "Eind mei, begin juni kijken ze of je bent geslaagd, eventueel kun je dan nog herkansingstoetsen doen. Ik moet nog een toets herkansen en dan sta ik gewoon goed. Vooralsnog gaat de diploma-uitreiking wel door, dat zal een middag of avond op school worden waarbij de docenten aanwezig zijn. Je mentor geeft dan je diploma mee. Het is nog onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren, maar ze hopen met volle moed dat het doorgaat."

Moeizaam en stroef

Tenslotte een gesprek met Luc Zeeuwen, die de opleiding tot Industrieel Ontwerper doet in Eindhoven. Luc woont op kamers en heeft een heftige periode achter de rug. Zijn opa werd ziek en is aan het coronavirus overleden. Ondertussen loopt school gewoon door. Het gaat nog wel prima want op dit moment kan hij veel lessen online volgen. Ook veel projecten lopen door, maar die gaan moeizaam en stroef online. "Het is makkelijker als je voor zo'n project in dezelfde ruimte bent. Je moet samenwerken en komt op meer ideeën samen. Je ziet wat de anderen doen en kunt elkaar makkelijker feedback geven."

Bindend studieadvies afgeschaft

"Nu maken we een verdeling: één iemand maakt bijvoorbeeld het verslag, de ander maakt het hele prototype, en zo wisselen we de dingen af. Voor een propedeusejaar kun je 60 punten krijgen en als je alles haalt ga je door naar het volgende jaar. Maar doordat die projecten stroever lopen, zijn die vakken lastiger te maken. Het gevolg is dat je het vak niet haalt en dus de propedeuse in je eerst jaar niet kan halen. Als je minder dan 45 punten haalt, krijg je een bindend studieadvies dat je niet door kan gaan. Maar het binnend studieadvies is op dit moment afgeschaft zodat er minder druk op ons ligt."

Improviseren

Voor Luc en anderen wordt het steeds lastiger het goed vol te houden. "Mensen hebben behoefte elkaar te kunnen zien en naar buiten te gaan. Ik woon samen met vier huisgenoten. Samen hebben wij erover gesproken hoe we dit aan gaan pakken. Er komen geen mensen in ons huis. Af en toe moet je noodzakelijke dingen wel doen. Bij de supermarkt gaat maar één iemand naar binnen. Het is lastig maar je komt er wel doorheen; iedereen is aan het improviseren totdat het weer normaal wordt."