Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

'Iedereen is aan het improviseren ...'

Vervolg van voorpagina.

wil weer naar school."

Zelf is ze moe van de strijd om de kinderen steeds weer aan het huiswerk te zetten. "Ik denk dat ze wel een achterstand oplopen. En trouwens, ik ben geen juf. Helpen is leuk, maar tegenwoordig gaan ze steeds vaker de strijd aan."

Neville ziet ondanks alles wel uit naar de overgang van de basisschool naar het Regius College. "Hij is wel aan een nieuwe fase toe. Zijn broer zit daar al op school en hij roept steeds: dat wil ik ook!"

Online toetsen eerlijk?

Lisa Pool, zijn oudere zus, volgt de driejarige opleiding tot onderwijsassistent aan het ROC Schagen en zit in haar laatste jaar. Als zij geslaagd is, wil zij naar de hbo-opleiding Ipabo in Alkmaar.

"Op dit moment worden onze toetsen online afgenomen. Het is de bedoeling dat iedereen deze eerlijk invult, zonder boeken of iets anders erbij." Hoewel Lisa denkt dat een aantal leerlingen zelf willen weten of ze de stof onder de knie hebben, verwacht ze dat er toch wel kinderen zijn die de antwoorden willen opzoeken.

Geen diploma-uitreiking

Lisa loopt stage op de Wielewaal in Schagen. "Qua stage kunnen we niet alle uren maken." Hoewel ze dit onderdeel niet volledig kan afronden, vindt Lisa dat ze op de opleiding veel heeft meegekregen aan leerstof en vaardigheden. Wel vind ze het jammer dat de diploma-uitreiking niet zal plaatsvinden en ze haar diploma via de post krijgt. Wat betreft de toekomst is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld of en hoe ze de toelatingstoets voor de Ipabo kan maken. "Dat wordt dus afwachten."

Wel diploma-uitreiking

Anne Knobbe volgt de opleiding VMBO basis kader aan het Regius College en doet dit jaar eindexamen. Ze vindt het jammer dat de examens niet doorgaan. "Ik had wel zo'n vermoeden en toch vind ik het hartstikke jammer. Je mist de examenstress die anders wel komt. Ook het gala gaat niet door en de Kolder-dag, waar iedereen binnen een thema gaat verkleden. Het is de laatste lesdag voor je je examen ingaat."

Voor de schoolonderzoeken volgt ze nu online lessen. Toetsen maakt ze online, soms moet ze naar school voor een examentoets. "Eind mei, begin juni kijken ze of je bent geslaagd, eventueel kun je dan nog herkansingstoetsen doen."

Moeizaam en stroef

Tenslotte een gesprek met Luc Zeeuwen, die de opleiding tot Industrieel Ontwerper volgt in Eindhoven. Luc woont op kamers en heeft een heftige periode achter de rug. Zijn opa is aan het coronavirus overleden. Toch gaat school gewoon door. Veel lessen volgt hij online, dat gaat prima. Daarentegen verlopen online projecten moeizaam. "Het is makkelijker als je voor zo'n project in dezelfde ruimte bent. Je ziet wat de anderen doen en kunt elkaar makkelijker feedback geven." Het gevolg is dat je het vak niet haalt en wie minder dan 45 punten haalt, krijgt een bindend negatief studieadvies. "Maar het bindend studieadvies is op dit moment afgeschaft zodat er minder druk op ons ligt." Voor Luc en zijn 4 huisgenoten wordt het steeds lastiger het goed vol te houden. "Mensen hebben behoefte elkaar te kunnen zien en naar buiten te gaan. Het is lastig maar je komt er wel doorheen; iedereen is aan het improviseren totdat het weer normaal wordt."