Combineer voor stolpenverduurzaming de kennis en ervaring van vroeger met nieuwe innovatieve technieken.
Combineer voor stolpenverduurzaming de kennis en ervaring van vroeger met nieuwe innovatieve technieken. (Foto: Aad Holkamp)

Hoe maak je je stolp duurzaam?

Boerenfamilies hadden het vroeger goed bekeken. ’s Winters zaten ze er in hun stolp warmpjes bij en in de zomer was het er heerlijk koel. De stolp had toendertijd als agrarisch bedrijfspand een minimum aan CO2 uitstoot en nauwelijks energiekosten. Eenvoudiger en duurzamer kon ‘t niet. Wil je als hedendaagse eigenaar je bezit duurzaam inrichten, dan valt er heel wat van het verleden te leren.

Aanpak volgens de ‘duurzame stolpenlogica’

Houd het simpel, was toen en is ook nu ons credo. Combineer de kennis en ervaring van vroeger met nieuwe innovatieve technieken. Ofwel hanteer de aanpak ‘duurzame stolpenlogica’. Dat leidt vaak tot unieke en adequate oplossingen.

Isoleren met houtvezelplaten

Evenals vroeger biedt het gebruik van natuurlijke materialen voordelen. Het voorkomt verstikking, rot en schimmels in het vele gebruikte hout. Ging de tocht vroeger dwars door de boerderij heen, waardoor schimmels en rot weinig kans kregen, tegenwoordig zoeken we naar minder Spartaanse methoden om de problemen te tackelen. Vaak kan de isolatie van de gevels aan de binnenzijde eenvoudig en niet te dik worden uitgevoerd met damp-open geperste houtvezelplaten. Deze verhogen de isolatiewaarden en kunnen luchtdicht worden afgewerkt met damp-open kalkstuc. Met dezelfde ingreep kan ook het binnen-spouwblad worden versterkt. Het resultaat is mooi om te zien, maar pakt helaas minder gunstig uit voor de energiekosten.

Nul energie-norm

Een absolute ‘nul energie-norm’ is voor stolpen sowieso geen eenvoudige opgave. Overweeg een kleine warmtepomp, die geschakeld wordt met de bestaande cv-ketel en een besparing kan opleveren van ongeveer 35 % gasverbruik. De overheid geeft op dit moment een subsidie van ongeveer 50 % van de totale aanschafkosten.

Zonnecollectoren

Wij adviseren ook nieuwe technieken als zonnecollectoren, energievloeren, wand- en plafondverwarming, warmtegevels, eenvoudige warmtepompen, LED-verlichting en zelfs de elektrische deken en infraroodverwarming. Ook door HR- glas aan te brengen bespaar je op de energiekosten.

Meerjarenplan

Een meerjarenplan is een onmisbare houvast. Natuurlijk met respect voor de historische en waardevolle details.

Meer weten? Kennis en ervaring delen? Via de Stolpencommunity Vierkantdelers bereiken we meer. Zie www.stolpencommunity.nl.


Voor meer informatie over de Boerderijenstichting Noord-Holland: www.boerderijenstichting.nl

Meehelpen aan het behoud van stolpboerderijen en het stolpenlandschap: meld je aan als donateur of vrijwilliger via info@boerderijenstichting.nl

Foto: Aad Holkamp (vermelding verplicht)