Philadelphia dagbesteding in de groep.
Philadelphia dagbesteding in de groep. Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.Nl

Philadelphia succesvol met Dagbesteding aan huis

JULIANADORP - Vorig voorjaar startte Philadelphia in woonlocatie Landbouwstraat het project Dagbesteding aan huis. "Vooral een aantal ouder wordende cliënten, de mensen die met pensioen zijn, hebben geen externe dagbesteding meer", legt Roos Groet-Kater, Coördinerend begeleider van het huiskamerproject uit. "Zij zitten vaak een hele dag in de locatie, met weinig omhanden. Met dit project willen we ze een zinvolle dag laten beleven, waardoor ze vaak beter in hun vel komen te zitten."

Het project wordt ingezet bij de cliënten met een verstandelijke beperking op de 5e etage. "We maken elke werkdag tussen half elf en drie uur ruimte en tijd voor hen om gehoord te worden en hun verhaal kwijt te kunnen. Daarbij verzorgen we activiteiten die ervoor zorgen dat ze de vaardigheden die ze hebben behouden, door onder andere hun geheugen te trainen en in beweging te blijven." Tussendoor lunchen ze uitgebreid met elkaar waarbij tevens ruimte is voor persoonlijke aandacht en sociale interactie.

'Ik ben met pensioen'

"We zien duidelijk een toename in activiteit bij de cliënten", aldus Roos. Met een glimlach geeft ze toe dat de cliënten er in het begin wel erg aan moesten wennen. Sommigen noemden ook op "Ik ga niet meer werken, ik ben met pensioen." Maar nu komen ze zelf naar binnen in de ruimte waar de activiteit plaatsvindt, wanneer ze bijvoorbeeld muziek horen. "Samen met nog twee collega's bieden wij diverse activiteiten aan. Hierbij kijken we vooral naar wat de cliënt zelf leuk vindt. Sommigen komen om lekker te praten, anderen komen graag muziek maken of een spelletje doen."

Eigen talenten

Het is een voordeel dat de drie collega's elk een eigen talent hebben dat ze in kunnen zetten voor de activiteiten. Roos houdt enorm van muziek, speelt ukelele, dwarsfluit en piano, een andere collega is sterk op het gebied van bewegingsactiviteiten en de derde is juist weer goed op het gebied van creatieve activiteiten. "We proberen de dagbesteding in een groepje aan te bieden voor onderling contact. Dan lezen we bijvoorbeeld de krant en praten samen over de onderwerpen. Of we lezen voor uit een boek, dat werkt vaak rustgevend. Daarnaast verzorgen we ook 1 op 1 activiteiten, waarbij we naar de woning van de cliënt gaan en daar activiteiten ondernemen, zoals puzzelen of in een fotoboek kijken. Dit helpt hen om de dag te doorbreken. Bij mooi weer gaan we ook graag naar buiten." Niet voor niets is de instelling voor de dagbesteding volgens Roos 'Niks moet, alles mag'. Het gaat er bij Philadelphia namelijk vooral om samen met de cliënt iets te doen waar de cliënt blij van wordt.