Marianne is dirigent van een tweetal koren.
Marianne is dirigent van een tweetal koren. (Foto: aangeleverd)

Vrouw met een missie

JULIANADORP - Marianne Rijnders is een bijzondere vrouw met een bijzonder doel. Zij zet zich in voor de realisatie van zogenaamde 'Noorderbakens' op Noorderhaven.

Bakens vormen ook kunstroute over terrein Noorderhaven

Het terrein van Noorderhaven is maar liefst 84 hectare groot. De bewegwijzering is voor bezoekers niet altijd even duidelijk. Ook voor de bewoners is het vaak buitengewoon lastig om 'buitenstaanders' de weg te wijzen. Marianne bedacht een plan waardoor dit gemakkelijker en aantrekkelijker zou worden. Twaalf grote beelden van dieren moeten zorgen voor een duidelijke plaatsbepaling op het terrein: de Noorderbakens! Twaalf duidelijk herkenbare terreinbepalingen. Omdat Marianne's zoon Huib, nu bijna 24 jaar, is is opgenomen in woonzorgpark 'Noorderhaven', is ze er heel vaak te vinden.

Kunstroute

De bakens vormen samen ook een kunstroute over het terrein van Noorderhaven, waardoor het ook voor 'buitenstaanders' nog aantrekkelijker wordt om er eens een bezoekje aan te brengen. In samenspraak met beeldend kunstenaar Rutger Jan Bredewold en steenhouwer Rob Glas, werden de twaalf bakens bedacht.Er staan er reeds acht: twee 'meeuwen-vluchten' (bij beide toegangen tot het terrein), de koe, de ezel, vlinders, de pauw, de haan, schapen met een geit (met de symboliek 'je bent een beetje anders, maar hoort er ook bij'). En in deze maand, januari 2020, arriveert het varken. Het kostenplaatje is opgelopen tot zo'n € 130.000,-. Noorderhaven krijgt voor het project de Noorderbakens inmiddels subsidie van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Daarmee is reeds de helft van de kosten gedekt. De andere helft moet van donateurs komen.

Benefietconcert

De leden van zeemanskoor 'Onder Zeil' en het 'KeetKoor' (waarvan Marianne dirigent is) geven zondag 26 januari samen een benefietconcert in het kerkje van Valkkoog ten bate van Noorderbakens. De aanvang is 11.00 uur. De kerk is open vanaf 10.30 uur. De toegangsprijs die geheel ten goede komt aan 'Noorderbakens', bedraagt € 7,50. Kaarten zijn bestellen bij Hans Everkens via jeverkes@quicknet.nl. Alle donaties zijn zeer welkom. Donateurs dragen letterlijk hun steentje bij aan een duurzame ontwikkeling van De Noordkop als woon- en werkomgeving. Het project Noorderbakens heeft de ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling) - status. Daarmee heeft dit project het certificaat van Goedgekeurd Goed Doel gekregen en kan het - belastingtechnisch gezien - interessant zijn om de NoorderBakens financieel te steunen. Alle bijdragen zijn van harte welkom op rekeningnummer NL84 FVLB 0226 417069 ten name van Stichting Cliëntfonds, o.v.v. Noorderbakens, projectnummer 17.23085.03.