Rode Kruis-vrijwilliger Albert de Jong:
Rode Kruis-vrijwilliger Albert de Jong: "Ben blij dat ik een klein steentje kan bijdragen. (Foto: vincentdevries.nl)

Het Rode Kruis start project ‘Let op elkaar!’

REGIO - Hulp aan mensen in nood. Daar staat het Rode Kruis al 150 jaar voor. Dichtbij, maar ook ver weg. Het momenteel heersende coronavirus maakt geen onderscheid tussen ver weg en dichtbij, want het is overal. Vandaar dat het Rode Kruis meestrijdt tegen het coronavirus.

De hulp die het Rode Kruis biedt is verdeeld over de districten Noord-Holland Noord en Zaanstreek/Waterland. "In Purmerend en Koog aan de Zaan hebben we twee tijdelijke huisartsenposten voorzien van materiaal en bemensing. Dagelijks staat een aantal vrijwilligers bij de deur om bezoekers wegwijs te maken. In Heiloo is er op het GGZ-terrein een opvanglocatie ingericht voor dak- en thuislozen die ziek zijn. Het Rode Kruis is door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gevraagd om ondersteuning te leveren bij deze opvanglocatie. Het gaat hierbij om hand- en spandiensten zoals het verdelen van maaltijden en het verlenen van EHBO. We verzorgen tevens het vervoer van patiënten van en naar alle zorginstellingen. Voor de Voedselbank in Purmerend brengen we elke vrijdag 16 pakketten naar hulpvragers die zelf geen voedselpakket kunnen ophalen", zegt Térèzka van den Goorbergh, projectleider van de Helpdesk Rode Kruis District Noord-Holland Noord.

“Ook zijn we gestart met het project 'Let op elkaar'. Daarbij zetten we onze vrijwilligers in voor hulp aan mensen die thuis zitten en niets kunnen. Denk daarbij aan boodschappen doen en het bellen van mensen die om een praatje verlegen zitten."

Ready2Help

Maar het Rode Kruis doet méér in deze tijden van crisis. De noodhulporganisatie mobiliseert haar netwerk van burgerhulpverleners in het project Ready2Help. In heel Nederland komen zij in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus. Mensen met een beperkt sociaal netwerk hebben nu extra hulp nodig. Mensen die zich hiervoor willen aanmelden kunnen dat doen via https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/ready2help

In Medemblik is Rode Kruis vrijwilliger Marijke Langendijk coördinator van de 'Open Tafel'. Zij heeft in samenwerking met Rode Kruis afdeling West-Friesland en woon-zorgcentrum Valbrug een maaltijdbezorging aan mensen van de Open Tafel georganiseerd. Met behulp van zorgmedewerkers en vrijwilligers lukt het haar nu toch om dagelijks verse magnetronmaaltijden af te leveren bij de voordeur.

Thuisisolatie

Een luisterend oor bieden of advies c.q. extra hulp nodig? Wie in quarantaine of thuisisolatie zit, kan contact opnemen via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888 van maandag t/m zondag van 9.00 tot 21.00 uur). Of vul het formulier in op de website en geef direct de hulpvraag door.

www.rodekruis.nl