Bewegwijzering tegenover het NS-station tijdens de Tweede Wereldoorlog. Let op het bordje ‘voor Joden verboden’ in het Noorderplantsoen.
Bewegwijzering tegenover het NS-station tijdens de Tweede Wereldoorlog. Let op het bordje ‘voor Joden verboden’ in het Noorderplantsoen. (Foto: collectie Osinga)

Weggevoerd, maar nooit vergeten…

HOORN - Op 20 april 1942 werden ze gedwongen in de trein te stappen: onze Hoornse stadsgenoten van Joodse afkomst. De trein vertrok naar Amsterdam. Dat bleek het begin van hun reis naar het einde: uiteindelijk werden allen vermoord in concentratiekampen. Op 20 april 2020 wordt op het NS-station in Hoorn een plaquette onthuld door burgemeester Jan Nieuwenburg en Eddy Boom van Comité 40-45 Hoorn, voor hen die zijn weggevoerd, maar nooit vergeten. Online kan iedereen dit thuis zien via www.vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina 75jaarvrijheidinhoorn.nl.

Online onthulling plaquette voor Hoornse Joden

Voor stadsgenoten als de 18-jarige Leo Vleeschdraager en zijn moeder Sara was dit het einde van hun levensreis. De jonge brood- en banketbezorger werd net als zijn moeder vermoord in Sobibor. Niet alleen Leo’s naam staat op de plaquette die vanaf 20 april in de muur van het NS-station voor alle treinreizigers zichtbaar zal zijn. Ook de namen van de 14 andere Joodse oorlogsslachtoffers uit Hoorn staan daarop vermeld.

Online reportage

Door de maatregelen rondom het coronavirus kan de onthulling geen openbaar evenement zijn. Het filmverslag wordt 20 april vanaf 18.00 uur getoond op www.vrijheidinhoorn.nl en de Facebookpagina. Eddy Boom, voorzitter comité 40-45 Hoorn: "Herdenken en vieren van vrijheid is zo belangrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het Joden verboden naar cafés en andere openbare plekken te gaan. Cynisch genoeg is dat nu voor ons beter invoelbaar dan ooit, maar toen was de situatie nog zoveel verschrikkelijker." We kunnen in Hoorn gezamenlijk de vrijheid vieren door massaal te ‘vlaggen’. Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe ook mee! Zo kleuren we de stad en vieren we toch samen de vrijheid.