Wordt Julianadorp een logisch samenhangend geheel?
Wordt Julianadorp een logisch samenhangend geheel? (Foto: JB/RM)

Waar het klopt, gaat het leven...

JULIANADORP - De omgevingsvisie Julianadorp is eind vorig jaar vastgesteld. En daar wordt nu een vervolg aan gegeven via Panorama Lokaal Julianadorp.

Ontwerpprijsvraag moet woonwijken klaarmaken voor de toekomst

Panorama Lokaal is een ontwerpprijsvraag, uitgeschreven door Atelier Rijksbouwmeester, om woonwijken klaar te maken voor de toekomst. Zeven ontwerpprijsvragen in zeven woonwijken: Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in de gemeente Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg-Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort.

Leefbaar

Deze zeven locaties zijn heel herkenbare wijken. Gebouwd in de jaren '60, '70 en '80 aan de rand van stad en groen. Wijken waar veel mensen zich thuis voelen. Het is de plek waar ze wonen en leven. Hun hart ligt er. En het klopt er. De wijken van toen kloppen alleen niet meer met de wensen van nu. De wensen van nu zijn bestaan onder meer uit: energiezuinige, passende en betaalbare woningen. Klimaatbestendige en leefbare wijken. En beter gebruik van het omringende groen.

Veel kansen

Dankzij hun ruime opzet en ligging aan de rand van het buitengebied, liggen er in deze wijken veel kansen om ze toekomstbestendig te maken. Opgave voor JulianadorpDe kern van de opgave ligt in de herinrichting van het openbaar domein door het maken van fysieke verbindingen op verschillende schaalniveaus. Deelnemers aan Panorama Julianadorp wordt gevraagd om een concreet, uitvoerbaar voorstel te maken voor logische verbindingen tussen de zee, de duinen, de oude dorpskern en Noorderhaven, met - waar nodig – aantakkingen, zodat de tussenliggende bloemkoolwijken beter worden ontsloten. Dit moet ervoor zorgen dat Julianadorp tot een logisch samenhangend geheel wordt gesmeed; een dorp dat niet geïsoleerd in het landschap ligt, maar daar juist gebruik van maakt. Essentieel is dat de nabijheid van de zee wordt beleefd op een manier die bijdraagt aan de eigen identiteit van Julianadorp.

Masterplan

Aan de deelnemende drie ontwerpteams wordt gevraagd om: - een stedenbouwkundig masterplan op de schaal van het dorp en omgeving, met bijzondere aandacht voor landschappelijke aspecten en water, binnen de kaders van de concept omgevingsvisie, - een illustratie van het plan op twee plekken (woongebied en overgang naar het buitengebied) waardoor inzicht wordt geboden in de logica van het plan, en - een gedetailleerde verbeelding op het niveau van de buurt.


De drie teams presenteerden afgelopen maandag hun voorlopige antwoorden. Méér weten over Panorama Lokaal? Julianadorphttps://panoramalokaal.nl/locaties/julianadorp