Kinderen kunnen samenwerken met de stoker.
Kinderen kunnen samenwerken met de stoker. (Foto: aangeleverd)

Stoommachinemuseum onder stoom

MEDEMBLIK - Het stoommachinemuseum is tot en met zondag 1 maart alle dagen onder stoom, met leuke activiteiten voor jong en oud. Bij de expositie 'Nederland op Stoom!' zijn vele topstukken uit de museumcollectie te zien.

Op de expositie 'Nederland op Stoom!' staan tientallen (bewegende) stoommodellen, die laten in een spectaculaire show met audiovisuele effecten zien hoe de doorbraak van stoom halverwege de negentiende eeuw in Nederland goed op gang kwam. De smid is zondag 1 maart aan het werk in de oude smederij uit 1869. Kom kijken en help het smidsvuur brandend te houden door de grote blaasbalg te bedienen.

Rob Bes legt zaterdag 29 februari, door middel van proefjes en experimenten, uit wat stoom nu precies is. Met miniatuurstoommachines kunnen bezoekers ontdekken wat stoomkracht doet. Nieuwsgierig geworden? Breng dan een bezoek aan het stoomlab. Vanaf 12.00 tot 16.00 uur worden de proefjes op het hele uur gedemonstreerd.

Opgraving

Archeoloog Bart ter Steege houdt zondag 1 maart een lezing over het molencomplex dat voorheen aan de Oosterdijk stond. Afgelopen zomer werden bij een opgraving de restanten blootgelegd van één van de molens die achter het gemaal heeft gestaan. In een boeiende presentatie geeft hij uitleg over de opgraving en het molencomplex aan de Oosterdijk. Met een geldig museumentreebewijs heeft de bezoeker gratis toegang tot de lezing die om 14.00 uur begint.

Meer informatie

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik.

www.stoommachinemuseum.nl.