Wat te doen bij klachten aan de voet, enkel, knie of lage rug? De podotherapeut weet raad.
Wat te doen bij klachten aan de voet, enkel, knie of lage rug? De podotherapeut weet raad. (Foto: aangeleverd)

Weet wat te doen bij een blessure

REGIO - Een potje tennis, een voetbaltoernooi, een rondje hardlopen; sporten is niet alleen gezond, maar ook leuk! Maar wat te doen bij klachten aan de voet, enkel, knie of lage rug? De podotherapeut weet raad.

Door middel van deskundig onderzoek wordt de blessure onderzocht. Dit onderzoek bestaat uit een beoordeling van de voetfunctie, het lopen en de sport-specifieke bewegingen; techniek of bewegingsbeperkingen in het lichaam. Ook wordt het materiaal beoordeeld. Het komt regelmatig voor dat een standaard sportuitrusting niet geschikt is voor de individuele sporter. Soms is aanvullend onderzoek nodig om een diagnose te stellen. De podotherapeut werkt zo nodig samen met een andere discipline.

De podotherapeut bespreekt met de bevindingen en geeft sport- en behandeladviezen. Hoe beter iemand weet wat goed is voor zijn of haar lichaam, hoe beter (preventieve) maatregelen genomen kunnen worden. Denk aan het aanpassen van de training of wedstrijdschema's, oefeningen ter verbetering van het functioneren, schoenadvies sportgerelateerd, taping bij spierblessure, schoen- of schaatsaanpassing bij irritatie door drukplekken, hulpmiddelen bij hypermobiliteit of bewegingsbeperkingen. Daarnaast speelt ook de trainer een belangrijke rol bij het herstel van een blessure. De training moet namelijk aangepast worden tijdens en na het herstel van de blessure.

Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.