Het spandoek zegt genoeg...
Het spandoek zegt genoeg... (Foto: aangeleverd)

Een verloren thuis voor weidevogels

DE WEERE - Ik zal mij even voorstellen: Ik ben een weidevogel en ik kom elk jaar naar Nederland om te broeden. Het land heeft veel malse graslanden. Mijn voorouders wisten dat veertig jaar geleden ook al. De verhalen zijn van generatie op generatie doorverteld: “In Nederland moet je zijn!! Landen vol met kruidig gras, insecten en wormen in overvloed, volle sloten langs de randen, een vrij uitzicht en prima broedweer”.

Broeden in De Weere

Ik kom al jaren broeden in de weilanden langs de Ooster Boekelweg bij De Weere. Echter, die verhalen van toen, die kloppen niet meer. Het kruidige gras is verdwenen; de weide lijkt nu wel een biljartlaken. Geen insect meer te bekennen, want de bloemen zijn verdwenen. Wormen zitten diep in de grond, want elke keer krijgen ze een gier-douche over zich heen. Het water in de sloten staat heel laag, dus drinken is een probleem. Het vrije uitzicht is te vrij: ik kan mij nergens verstoppen, laat staan mijn kinderen verbergen voor rovers.


Ja, lieve vrijwilligers zoeken onze nesten op en markeren die met een stokje. De boeren laten dat stukje gras dan staan. Echter... ik kan echt niet leven op zo'n vierkante meter!


Dit jaar staat een onbegrijpelijk bord langs de Ooster Boekelweg: Boeren en weidevogels... vrienden voor het leven. Ik wil graag geloven dat boeren vriendelijk willen zijn voor ons, de weidevogels. Maar vrienden voor het leven? De huidige manier van werken is desastreus voor ons. Mijn neefje, de veldleeuwerik is al in geen jaren meer gezien. Scholekers en Grutto's zie je mondjesmaat en elk jaar zijn er minder.


Ik voel mij een dak- en thuisloze weidevogel op deze 'biljartlakens'. Ik heb mijn thuis verloren in Nederland. Hopelijk komt er snel verandering, want anders ga ik naar een ander land om te broeden. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Verandering van gewoonten is een hele klus en waar moet ik dan naar toe?

Verandering

Ik heb gehoord, dat er een coronacrisis is. En een crisis kan voor verandering zorgen. Dus wie weet...


Namens de weidevogels: Anne de Bruin-v.d.Graaf, De Weere.