'Waar moeder had horen zitten'
'Waar moeder had horen zitten' (Foto: Photographer Alena Zamotaeva)

‘Waar moeder had horen zitten, stond een stoel met een roos’

Margreet Boendermaker werkt als uitvaartbegeleider bij PC Uitvaart in Hoorn. Ze ondervindt dagelijks hoe de coronamaatregelen het afscheid beïnvloeden – soms ook op een onverwacht mooie manier.

“Wat raar voelt, is dat ik de nabestaanden pas op de uitvaart voor het eerst zie. We hebben elkaar dan al regelmatig aan de telefoon gehad, maar toch.... Normaal bezoek ik mensen thuis om het afscheid te bespreken. Tijdens zo’n gesprek zijn er allerlei signalen die me helpen om aan te voelen: waar heeft deze familie behoefte aan? Dat stuk mis ik nu. Ik stel dan ook meer vragen. Over wat er gebeurd is. Wat ze echt belangrijk vinden. En dan is er natuurlijk die ene vraag die ik voorheen nooit stelde: heb je de overledene nog mogen zien?"

Geen afscheid kunnen nemen

"Ik had laatst een uitvaart in Crematorium Hoorn met vijf familieleden. De vader was overleden. De moeder heeft Alzheimer en zit in een verzorgingshuis. Zij en haar man waren zestig jaar samen en nu kon ze niet bij zijn afscheid zijn. Daar krijg ik kippenvel van ja. Op de plek waar moeder had horen te zitten, hebben we een stoel neergezet met een roos erop. Na afloop zei de dochter: ‘Het was zo intens. Zo intiem. Ik denk dat ik dit misschien wel mooier vond dan dat we een volle aula hadden gehad met 150 man. En ik hoefde me niet druk te maken om mijn moeder, ik kon er zijn met mezelf.’ Zo brengt deze moeilijke tijd ook mooie dingen.”

Huiskamer-afscheid

Een heel ander soort mooie ontwikkeling is de nieuwe familie-aula in Crematorium Hoorn.

“Hier kan je in huiselijke sfeer een echt intiem afscheid organiseren voor maximaal vijftien personen. Dat vinden de nabestaanden erg fijn. En na 1 juni kunnen we ook weer een drankje serveren, waardoor mensen rustig kunnen napraten.”

Familiesuites

Daarnaast zijn er twee nieuwe familiesuites beschikbaar: een kamer waar je als familie 24/7 met een eigen sleutel in kan. “Je kan bij je dierbare langs wanneer je wilt en dat is heel troostrijk, zeker in deze tijd”, aldus Margreet.

Benieuwd naar de familiesuites en -aula? Bel dan naar 0229-248452 voor een rondleiding.


PC Uitvaart is gevestigd aan Berkhouterweg 26, 1624 NT Hoorn.
Meer informatie is te vinden op www.crematoriumhoorn.nl.

Afbeelding