Impressie nieuw kruispunt Alkmaarseweg - Büllerlaan - Hilbersplein.
Impressie nieuw kruispunt Alkmaarseweg - Büllerlaan - Hilbersplein. (Foto: gemeente Beverwijk)

Nieuwe inrichting Alkmaarseweg in Beverwijk

BEVERWIJK - De gemeente Beverwijk is bezig om voor de Alkmaarseweg een nieuw ontwerp te maken. Het gaat om het stuk Alkmaarseweg van het kruispunt Schans/Breestraat/Hendrik Mandeweg tot aan de Kaapstraat. Dat het ontwerp nog niet af is heeft verschillende redenen. Een belangrijke oorzaak is dat op de Alkmaarseweg niet genoeg ruimte is om alles, wat er gedaan moet worden, ook in te passen is. Daarom heeft de gemeente varianten moeten onderzoeken en van daaruit zijn er keuzes gemaakt.

door Co Backer

Het Voorlopig Ontwerp is men aan het uitwerken. Dit ontwerp moet nog op details uitgewerkt en besproken worden met belanghebbenden. De Alkmaarseweg vanaf de Schans tot aan de Kaapstraat is een erg lange en oude straat. Er zijn veel plekken waar maatwerk nodig en dit vergt veel tijd. De gemeente heeft met een informatiebrief geïnformeerd hoe het Voorlopig Ontwerp eruit komt te zien.

Hoe gaat de Alkmaarseweg eruitzien? De Alkmaarseweg blijft een 50-km weg. Met parkeerstroken direct naast de weg. Het fietspad komt in het nieuwe ontwerp achter de parkeervakken. Dit is dus anders dan in de huidige situatie, waar een fietsstrook direct naast de rijbaan ligt en auto's via de fietsstrook moeten inparkeren. Waar mogelijk worden bomen geplaatst en komen tussen de parkeervakken.

De kruispunten Alkmaarseweg met het Hilbersplein en Büllerlaan, Burgemeester Scholtenstraat en Heemskerkerweg worden aangepast.