Een typisch Hollands gerecht is stamppot.
Een typisch Hollands gerecht is stamppot. (Foto: aangeleverd)

Typisch Hollands. Of toch niet...

Veel 'typisch Hollandse' dingen blijken, als je teruggaat in de geschiedenis, helemaal niet uit Nederland te komen.

Zo komt de kroket oorspronkelijk uit Frankrijk, waar de Amsterdamse bakker Kwekkeboom ze tijdens een vakantie in 1909 tegenkwam. De tulp vindt zijn oorsprong in Turkije, maar werd in 1612 door Nederlandse koopmannen meegenomen naar Nederland.

Draaiorgel

Veel Nederlanders hebben er niet veel mee, maar het draaiorgel bestaat in Nederland al 130 jaar. In 1875 startte de Belg Leon Warniet met het verhuren van orgels en in 1920 begon de Duitser Carl Frei zelfs een complete orgelfabriek in Breda. De eerste draaiorgels waren namelijk in de 19e eeuw al in Frankrijk, Duitsland en Belgiƫ te vinden.

Dropje

De meeste niet-Nederlanders zullen niet erg gecharmeerd zijn als ze een zout dropje of salmiak aangeboden krijgen, maar wij eten ze maar wat graag. Het hoofdbestanddeel van drop, de zoethoutwortel en Arabische gom, wordt al eeuwen gebruikt tegen hoesten en buikpijn.

Een typisch Hollands gerecht is stamppot - aardappels met zuurkool of boerenkool - maar we eten aardappels natuurlijk ook graag als patatje. Oorspronkelijk komt deze knol uit Zuid-Amerika en werd hij door de Spanjaarden in de 16e eeuw meegenomen.

Molens

In de 16e eeuw hielpen molens bij het wegpompen van water uit de polders. Zo werd ons land droog, zodat we er konden wonen. Maar de molen zelf hebben we niet uitgevonden. De eerste exemplaren stonden in China en Perziƫ. Ze maalden er graan tot meel, terwijl de Nederlandse molens werden omgebouwd om water te pompen of hout te zagen.