Directeur Hans Stuijfbergen:
Directeur Hans Stuijfbergen: "We zijn blij dat er weer reuring is." (Foto: aangeleverd)

Prima herstart Museum van de 20e Eeuw

HOORN - Bij het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn zijn ze tevreden over de eerste week na de heropening. 1 juni ging het museum voor het eerst na elf weken coronasluiting weer open en was het al gezellig bedrijvig. En over het eerste weekend, met honderd bezoekers per middag, is directeur Hans Stuijfbergen ook tevreden. Het museum is nu weer dagelijks geopend.

Normaal komen er ook veel zestigplussers in het nostalgische museum en men dacht dat die groep nog erg voorzichtig zou zijn. Maar de twee tot eind augustus verlengde tentoonstellingen (DDR / Val van de Muur en de historie van Telekids) én de vaste opstellingen trokken toch weer veel mensen. Ook kwamen er bezoekers naar aanleiding van de live uitzendingen van Museum-TV, iedere vrijdag om 17.00 uur, via de Facebookpagina van Het Museum van de 20e Eeuw. Dit eigen tv-programma is gestart vanwege de sluiting door corona maar wordt voorlopig wegens succes voortgezet. In de museumstudio praat men wekelijks met gasten uit de Hoornse cultuur, politiek of bedrijfsleven.

Het Hoornse museum heeft veel aanpassingen zoals een éénrichtingsverkeer, online reserveren en extra schoonmaakmaatregelen en voldoet geheel aan het uitgebreide protocol van de Nederlandse MuseumVereniging. Er wordt via de website van het museum (www.museumhoorn.nl ) een tijdvak gekozen en in het museum merkt men bijna niets van de maatregelen. Hans Stuijfbergen: "We zijn blij dat er weer reuring is. Die lege zalen was niet leuk en we misten alle inkomsten, nu genieten mensen weer van onze opstellingen en exposities. Ook voor onze medewerkers is het prettig dat we weer open zijn. Ik hoop dat we binnenkort ook onze vrijwilligers van zeventig jaar en ouder aan de slag mogen laten gaan."