Het is een sociaal en emotioneel proces omdat het om een familiebedrijf gaat.
Het is een sociaal en emotioneel proces omdat het om een familiebedrijf gaat. (Foto: aangeleverd)

Overname familie-melkveebedrijf

REGIO - Bij het overnemen van een melkveebedrijf komt veel kijken. Naast de regels en wetten die in sneltreinvaart op het bedrijf afkomen dien je financiële, fiscale en notariële zaken te regelen. Het is een sociaal en emotioneel proces omdat het om een familiebedrijf gaat.

Melkveebedrijven zijn over het algemeen familiebedrijven. Het moet de opvolger gegund worden om een bedrijf over te nemen, aangezien de marktwaarde van productiefactoren, zoals grond en rechten, niet vanuit de winsten betaald kunnen worden. Dat maakt het dat het traject van een bedrijfsovername vaak veel gevoeliger ligt dan bij een bedrijf uit een andere sector.

Naast zaken als rechten en plichten, de werkverdeling en afspraken over calamiteiten is het van belang dat er een plan komt. Tijdens deze samenwerking maak je plannen om het bedrijf te optimaliseren. In de daadwerkelijke overname komen er veel financiële zaken aanbod zoals roerende en onroerende zaken, stille reserves, stakingswinst, overdrachtsbelasting, begroting van kosten en opbrengsten. Je moet het met elkaar eens worden over het overnamebedrag. Met name ook de positie van de rest van de familie moet goed doordacht worden en uitgesproken.

Juist doordat je binnen de familie sfeer het bedrijf overneemt, speelt communicatie en emotie een belangrijke rol. Daarom is het belangrijk om de hulp en expertise van professionals in te schakelen. DTC weet hoe bijzonder het is om een melkveebedrijf te mogen overnemen. In de MKM-training leren de deelnemers gedurende 45 dagen alle aspecten van vakmanschap, het managen van het bedrijf, wie zij als ondernemer zijn en hoe zij een succesvolle overname kunnen realiseren.

Het melkveebedrijf overnemen? Schroom niet en neem contact op met DTC. Meer info: www.dairytrainingcentre.com