Afbeelding

Gelukkig Nieuwjaar?

De tijd vliegt voorbij en ongemerkt zitten we in het jaar 2021. Het oude jaar laat nog veel pijnlijke resten na, die vaak nog niet eens zijn opgeruimd. Maar als we eerlijk zijn, zijn er ook zeker vreugde volle momenten geweest en die moeten we koesteren. Het nieuwe jaar zal zeker ook niet over rozen gaan.

De maatschappij verandert snel, alles zal duurder worden en de zorg wordt minder. Om te kunnen overleven in 2021 moet we realistisch blijven en er vooral in blijven vertrouwen dat het goed komt, maar makkelijk zal dit niet zijn. Vast staat dat het verleden niet meer terugkomt en over de toekomst hebben we geen enkele zekerheid.

Maar wat wensen we elkaar eigenlijk als we „de beste wensen” zeggen? Is er niemand die het weet? Neemt u maar eens de proef op de som. Als iemand „beste wensen” tegen u zegt, reageer dan met: „O ja? Welke dan?” Vervolgens laat u die persoon in stilte achter. Ook de wens „gelukkig nieuwjaar” is voor mij één groot raadsel. Als we het woordenboek raadplegen dan komt "Gelukkig” van het woord "geluk,” dat weer een afgeleide is van het werkwoord "lukken.” Wenst u iemand gelukkig nieuwjaar, dan wenst u hem een jaar waarin alles lukt. Beetje raar, is het niet? Iemand iets toewensen waarvan u al bij voorbaat weet dat het toch zal lukken. Echte voornemens zijn er voor mij ook niet. Ik ben ruim 20 jaar geleden gestopt met roken, een lekker biertje drinken doe ik nog steeds, Topsport is voor mij voorbij (ik heb alleen mijn therapeutisch rondje de Wijk) en afvallen is ook niet nodig.

Toch wil ik het moment niet helemaal aan me voorbij laten gaan en heb ik me voorgenomen om nog meer te leven in het ‘nu’. Een redelijk open deur, want de tijd gaat snel. Sowieso was 2020 een bijzonder jaar, omdat dat het jaar was waarin ik 70 jaar werd. Vroeger keek ik reikhalzend uit naar het moment ‘als ik later groot ben’ en volgens mij ben ik nu op dat punt aangekomen. Ik wens u alle goeds in 2021.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl