Afbeelding
(Foto: )

Ingezonden brief Kuenenpleinbuurt

Middels voorliggend schrijven voorziet de fractie SamenBeverwijk u graag van een reactie betreffende de “Concept Gebiedsvisie Kuenenpleinbuurt”. Daarbij gaan wij voornamelijk in op het proces van de totstandkoming van het document ofwel het participatietraject.

Geacht college van B&W,

Door de stijgende woonvraag is het van sterk belang dat Beverwijk inzet op het versterken van het woningaanbod voor verschillende doelgroepen. Beverwijk beschikt niet meer over uitleggebieden om woningen te kunnen realiseren, daarom vinden wij het zeer begrijpelijk dat in wordt gezet op binnenstedelijke woningbouw. Zo ook in de Kuenenpleinbuurt.

Participatie

SamenBeverwijk is van mening dat de inwoners van de Kuenenpleinbuurt zijn overvallen met de onlangs verschenen “Concept Gebiedsvisie Kuenenpleinbuurt”. Dit komt vooral doordat de inwoners achteraf zijn geïnformeerd en niet in de gelegenheid zijn gesteld om daadwerkelijk te participeren in de totstandkoming. Dit terwijl u in het voornoemde document het volgende stelt: “Meningsverschil is onvermijdelijk, voortgang is noodzakelijk. We nemen ons voor om tijdig ieder te horen en te informeren”. Momenteel geeft u ons het gevoel dat voorbij wordt gegaan aan het tijdig horen en informeren en dat alleen de voortgang van belang is. Dit betreuren wij.

Concept

In de “Concept Gebiedsvisie Kuenenpleinbuurt” wordt aangegeven dat inwoners tot 28 juni 2020 kunnen reageren op de plannen middels een summiere enquête. Daarbij wordt in de bijbehorende FAQ ofwel veel gestelde vragen aangegeven dat de reacties van de inwoners verzameld en verwerkt worden en meegestuurd worden naar de gemeenteraad, die de “Gebiedsvisie Kuenenpleinbuurt” in september zal behandelen. Onzes inziens is deze vorm van participatie niet afdoende voor dit zeer ingrijpende project.

Klankbordgroep

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 25 juni 2020 hebben wij vernomen dat er een klankbordgroep wordt samengesteld. SamenBeverwijk is blij met deze ontwikkeling waarbij toch nog ruimte wordt geboden voor participatie. Middels voorliggend schrijven verzoeken wij u om het participatieproces verder te versterken door meer ruimte en tijd te bieden voor de klankbordgroep en daarmee de inwoners van de Kuenenpleinbuurt. Dit om gezamenlijk tot een voor de inwoners acceptabele gebiedsvisie te komen. Daarbij vragen wij u rekening te houden met de zomervakantie en de op dat moment vigerende maatregelen omtrent COVID-19 ofwel het coronavirus.

Proces

Op dit moment ervaren wij het proces als het voorschotelen van een voorgekookt soepje waarbij de inwoners de mogelijkheid wordt geboden te proeven en wat zout en peper toe te voegen. Dit is onzes inziens niet juist. De buurt behoort de soep te koken en voor te schotelen, het is immers hun wijk.


SamenBeverwijk Ali Bal, Alex van Luijn, Sandra Nuesser & Cor Bart