Het stempelkussen is volgens het Egmonds Museum voor 95 procent  zeker afkomstig is uit de privé collectie van nazi-misdadiger Josph Goebbels.
Het stempelkussen is volgens het Egmonds Museum voor 95 procent zeker afkomstig is uit de privé collectie van nazi-misdadiger Josph Goebbels. (Foto: HenkdeReus)

Wie bracht stempelkussen bij ‘De Groene Ezel’?

CASTRICUM/HEEMSKERK - Helga Jaburg uit Castricum kocht twee jaar geleden bij kringloopwinkel ‘De groene Ezel’ in Heemskerk een stempelkussen, niet beseffende dat zij mogelijk iets unieks in handen had. Thuis bekeek ze de doos nog eens goed en zag toen dat er in de buitenkant van de metalen doos de namen Helga, Hildegard en Hedwig gekrast waren. Ook komen de tekst ‘Kameraden auf See’, ´die Besatzung U/41` en de data 1-12-1942 en 1-12-1943 op de stempeldoos voor.

door Henk de Reus

Kleinood mogelijk afkomstig uit privé collectie van nazi-misdadiger Josph Goebbels

Martijn Visser van het Egmonds Bunkermuseum ‘Jansje Schong’ deed nader onderzoek naar de herkomst en is er inmiddels voor 95% zeker van dat het kleinood afkomstig is uit de privé collectie van nazi-misdadiger Josph Goebbels. ''Onderzoek door een handschriftexpert en research bij de Universiteitsbibliotheek Amsterdam heeft dit uitgewezen”, aldus Visser.

Meer voorwerpen

Hij denkt dat het stempelkussen destijds, met mogelijk nog meer voorwerpen, door een verzamelaar bij ‘De Groene Ezel’ is aangebracht. Visser: ''Om 100% zekerheid te hebben wil ik graag in contact komen met degene die het stempelkussen destijds bij ‘De Groene Ezel’ achterliet en degenen die mogelijk andere voorwerpen uit dezelfde collectie kochten.

Anoniem

Men kan zich eventueel anoniem bij mij melden. Dit kan per e-mail (voorzitter@egmond4045.nl), of telefonisch (06 21807209). Het museum zou er erg blij mee zijn.”