Door de aanwezigheid van Tata Steel is bekend dat luchtverontreiniging met fijnstof in het verleden in de IJmond hoger was dan gemiddeld in Nederland.
Door de aanwezigheid van Tata Steel is bekend dat luchtverontreiniging met fijnstof in het verleden in de IJmond hoger was dan gemiddeld in Nederland. (Foto: Leo Tillmans)

'Vaker kanker in regio Kennemerland'

KENNEMERLAND - Het aantal nieuwe gevallen van kanker in de GGD-regio Kennemerland (Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Velsen, Haarlem, Heemstede, Bloemendaal, Zandvoort Haarlemmermeer) ligt ongeveer 5% hoger ten opzichte van gemiddeld in Nederland. Dat blijkt uit een rapportage van GGD Kennemerland over nieuwe gevallen en de aanwezigheid van kanker in deze regio over de periode 2004-2018.

In de afgelopen 15 jaar kwamen melanoom en longkanker, net als in het eerste rapport uit 2007, vaker dan gemiddeld in Nederland voor. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze komt in een aantal gemeenten, waaronder Heemstede en Bloemendaal, tussen de 14 en 57%, méér voor dan gemiddeld in Nederland.

''Longkanker blijkt opnieuw in Beverwijk maar ook in Haarlem vaker op te treden dan gemiddeld in Nederland, ook wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijdsopbouw. Zowel bij mannen als bij vrouwen in Beverwijk komt het ongeveer 25% vaker voor dan in Nederland. Dit zijn ten opzichte van Nederland ongeveer 7 nieuwe patiënten met longkanker per jaar meer in Beverwijk'', aldus GGD Kennemerland. Overmatige blootstelling aan zonlicht geeft een verhoogde kans op huidkanker. Veel gemeenten in de GGD-regio Kennemerland liggen aan de kust. Het vaker voorkomen van melanoom in deze regio kan mogelijk samenhangen met extra veel zonnen in het verleden. In het vorige onderzoek (periode 1989-2003) werd ook al vaker dan gemiddeld melanoom gevonden in de regio. Risicofactoren voor het ontstaan van longkanker zijn onder meer roken, meeroken, beroepsmatige blootstelling aan stoffen en luchtverontreiniging. ''Het is aannemelijk dat verschillen met landelijk in rookgedrag in het verleden voor een rol hebben gespeeld in zowel Beverwijk als Haarlem. Ook is bekend dat luchtverontreiniging met fijnstof in het verleden in de IJmond hoger was dan gemiddeld in Nederland. Dit maakt het aannemelijk dat deze risicofactor in het verleden ook een rol heeft gespeeld bij de verhoogde incidentie van longkanker in Beverwijk.''