Huidkanker: let op alarmsignalen.
Huidkanker: let op alarmsignalen. (Foto: aangeleverd)

Huidkanker: let op alarmsignalen

Het aantal geregistreerde gevallen van huidkanker is sinds 2015 fors gestegen. Volgens dermatoloog Jorrit Terra daalt ook de gemiddelde leeftijd van huidkankerpatiënten. "Ik ben niet meer verrast als ik een 30-jarige met huidkanker op mijn spreekuur heb."

De grootste boosdoener is iets waar veel Nederlanders juist erg van genieten: de zon. Hoewel zonneschijn ook gezond is, zijn mensen volgens Terra zich nog te weinig bewust van de schadelijke gevolgen van te veel uv-straling.

Vorig jaar registreerde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) ruim 21.000 nieuwe huidkankerdiagnoses. Dat is een stijging van ongeveer 40 procent ten opzichte van 2015. De belangrijkste oorzaak voor die grote toename is dat de registratie fors is uitgebreid. Sindsdien worden 'kwaadaardige huidplekjes' die bijvoorbeeld door huisartsen zijn verwijderd ook opgenomen in de database.

Nadeel

"Allereerst moeten we af van het idee dat een zongebruinde huid sexy is", zegt de dermatoloog van het Isala Dermatologisch Centrum in Zwolle. "We weten dat met elke zonverbranding die je krijgt het risico op huidkanker cumulatief toeneemt." Ook als je snel bruint, raadt hij aan om zonnebrandcrème te blijven smeren, sneller de schaduw op te zoeken of beschermende kleding te dragen. Een bruine huid geeft simpelweg aan dat je zonschade hebt opgelopen en biedt relatief weinig bescherming. Overmatige uv-straling heeft nog een ander nadeel: je krijgt er rimpels van. "De beste anti-rimpelcrème is zonnebrandcrème."

Terra zegt niet dat je de zon helemaal moet vermijden. "Geniet ervan, maar vermijd verbranding en overmatige blootstelling aan sterke uv-straling zoveel mogelijk."