Afbeelding

Pollution Art Festival

Op vrijdag 12 juni mocht ik samen met wethouder Marieke van Dijk twee kunstwerken onthullen. Kunst gemaakt van afval door leerlingen van de basisscholen Leonardus, De Ark en de Zilvermeeuw, samen met kunstenares Francesca Heijnis. Alle leerlingen zijn gestart met een lessenserie ‘Jutten en plastic soep’ aangeboden door Natuur- en milieueducatie Beverwijk Heemskerk. Deze lessen gaan over het probleem van de plastic soep. Daarna zijn de leerlingen onder andere op het strand op zoek gegaan naar de plastic soep.

De leerlingen hebben voor het kunstwerk Leo, dat te vinden is op het strand van Heemskerk, doppen gevlochten in netten en touwen die beschikbaar zijn gesteld door de visserij in IJmuiden. Francesca heeft daarnaast met leerlingen insecten gemaakt van afval dat de kinderen in de omgeving van de school gevonden hebben. Deze insecten zijn te zien in het insectenkabinet Kriebels dat met hulp van PWN geplaatst is bij de parkeerplaats aan de Kruisbergweg, de ingang van het duingebied. Het project is in Heemskerk ontwikkeld en aangeboden door het Cultuurhuis Heemskerk.

Niet alleen in Heemskerk, maar ook op en rond het strand, duinen en haven in IJmuiden, Wijk aan Zee en Zandvoort staan kunstwerken gemaakt van afval. Op een unieke manier vragen de kunstwerken aandacht voor een maatschappelijk probleem: de wereldwijde vervuiling. Denk aan de grote hoeveelheid plastic in de oceaan, smog in China, grote afvalbergen en olierampen. Door met afval en rauwe producten kunst te maken willen we de bewustwording rond het afvalprobleem vergroten.

De kunstwerken van het Pollution Art Festival zijn met elkaar verbonden door middel van een fietsroute. In ongeveer 2,5 uur fiets je in totaal langs acht kunstwerken die gemaakt zijn van afval. Ik zou zeggen: pak de fiets en ga de kunstwerken eens bekijken! Het is een leuke fietsroute en de kunstwerken zijn echt het bekijken waard. Meer informatie op instagram@PollutionArtFestival en facebook@pollutionartfestival.


Aad Schoorl,

wethouder gemeente Heemskerk