Ingezonden brief: kunstmanifestatie

Als een van de organisatoren van de kunstmanifestatie 'werken' zou ik graag reageren op je column in de Beverwijker van week 35. Super dat je de lokale ondernemers een warm hart toe draagt, daar zijn we het helemaal mee eens!

Beste Co,

Ik wil graag wat meer uitleggen over onze beweegredenen. Een van de nevendoelen is om een effect te hebben op de deelnemende bedrijven en het industriegebied zelf, in die zin dat zij zich bewust worden van de mogelijkheden en de transformatieplannen voor het gebied, hiermee kunnen bottom-up initiatieven ontstaan om het bedrijventerrein klaar te maken voor de toekomst. De gemeente werkt al aan de transformatie van het bedrijventerrein, dit project kan dat proces alleen maar versterken.

Aanwezigheid

Daarnaast kan de aanwezigheid van een kunstenaar binnen het bedrijf leiden tot teambuilding, versterking van de identiteit van het bedrijf, en wie weet zelfs de permanente aanwezigheid van kunst op de werkvloer. Daarbij is er vanuit de broedplaats een doel om de lokale kunstenaars en creatieven te inspireren met kunstenaars van landelijk en internationaal niveau. Het is een nevendoel om de lokale makers en creatieven kijkje achter de schermen te geven en hen te inspireren om hun kunst naar een hoger plan te tillen. Als je ziet hoe de deelnemende kunstenaren een opdracht zoals deze uitvoeren, durf je hierna misschien zelf zo’n stap te nemen.

Afhankelijk

Afhankelijk van het werk kunnen lokale kunstenaars en makers samenwerken met de deelnemende kunstenaars, en ondersteunen bij de productie van het werk. Dit zal over de langere termijn effect hebben op de kwaliteit van de culturele sector in Beverwijk. Hierdoor kan de stad aantrekkelijker worden voor kunstenaars en creatieven in de MRA regio en ook toeristisch een beter alternatief worden dan de grote stad. Deze plannen zijn gemaakt in het pre-corona tijdperk toen we allemaal net iets minder naar onze navel staarden.

Opdrachtgever

De gemeente is niet de opdrachtgever van de kunstmanifestatie, en heeft geen invloed gehad op de selectie van de kunstenaars. De curator heeft een selectie kunnen maken van makers die iets kunnen maken waarmee je een ander perspectief krijgt op het bedrijventerrein, en daar voor maakt het uit wat je maakt, en niet waar je woont!

Dank

Dank voor je column over ons project. Ik vind dat één van de doelen van kunst zou moeten zijn om discussie los te maken en mensen te laten nadenken. Als niemand er wat van vindt, dan moet je je afvragen waarom je je kunst eigenlijk buiten zet. We hopen tot ziens op de kunstmanifestatie tussen 8 en 18 oktober!

Met vriendelijke groet,


Annabel Aardenburg, Organisatie van Broedmachine Beverwijk



Reactie:

De gemeente zal geen invloed hebben gehad op de selectie van de kunstenaars, maar ze faciliteren het wel. Daarom blijf ik het jammer vinden dat er geen lokale kunstenaars hieraan deelnemen, maar ik hoop wel dat het een succes gaat worden.


Co Backer