Ria Smeraglia toont het uitgebreide assortiment van de groothandel.
Ria Smeraglia toont het uitgebreide assortiment van de groothandel. Foto: Bert Westendorp

Alles puur Italiaans wat de klok slaat bij groothandel Smeraglia

HEEMSKERK – In de grote opslagruimte van Smeraglia, aan Lijnbaan 77, ademt alles de echte Italiaanse sfeer. De groothandel van het echtpaar Ria en Vincenzo Smeraglia heeft in de loop der jaren een hechte klantenkring opgebouwd.

Groothandel van echtpaar ook voor particulieren

Nu met corona zijn de zaken weliswaar anders, maar echt reden tot klagen is er niet. Mevrouw Smeraglia over dat onderwerp: “Ons bedrijf levert heel veel aan restaurants en hotels en dat is nu natuurlijk een stuk minder. Maar jaren terug hebben Vinzenzo en ik besloten dat ook particulieren bij ons kunnen kopen en dat gebeurt nu steeds meer. Gelukkig maar.”

Openingstijden

Het zijn niet enkel klanten met een Italiaanse achtergrond die de groothandel op industrieterrein De Houtwegen weten te vinden. Veel Noord-Hollanders hebben inmiddels het bedrijf ontdekt. Smeraglia is ook voor particulieren geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Italiaanse streken

Vrijwel alle producten zijn geïmporteerd uit diverse Italiaanse streken. Pasta's, salami, prosciutto, zoetwaren en panettoni zijn daar voorbeelden van. Italiaanse wijnen en delicatessen vormen de hoofdschotel. Italiaanse cakes staan naast de wijnen te pronken op grote tafels in het magazijn. Maar ook specifiek Italiaanse kazen, worsten en typisch Italiaans vlees, zoals guanciale (een plat stuk spek met zwoerd met op de buitenkant diverse kruiden) en pancetta zijn te koop. Dat laatste is opgerold mager buikspek dat gedurende drie maanden aan de lucht gedroogd is. Gevulde pasta’s zijn in veel variaties te koop bij groothandel Smeralia. Alles wat te vinden is in de delicatessenwinkels in Italië is eveneens te koop aan de Lijnbaan.

Wijnen

Met de feestdagen in aantocht is de wijncollectie uitgebreid met een aantal nieuwe fraaie Italiaanse wijnen uit onder meer Sicilië, die tegen betaalbare prijzen verkocht worden. Italianen vieren Nieuwjaar niet alleen met een goed glas Italiaanse wijn, maar ook met Zampone, varkensworst in plakjes gesneden, en Cotes Cuina eveneens een typisch Italiaans worstgerecht dat op de eerste minuten van het nieuwe jaar niet mag ontbreken bij de Italianen.

Catering

Klanten die een compleet Italiaanse sfeer in de vorm van specifieke Italiaanse producten voor bedrijf of feest willen bestellen, zijn welkom en kunnen gebruik maken van de catering. Dan worden de vleeswaren gesneden aan de klanten geleverd. Van tevoren bellen om bestellingen door te geven wordt aangeraden. Naast de firma in Heemskerk heeft het echtpaar ook een zaak, Salumeria Italiana, aan Kinkerstraat 21 in Amsterdam. Dat is geen groothandel maar een speciaalzaak in Italiaanse vers producten waar ook complete maaltijden afgehaald kunnen worden.

Motivatie

Het echtpaar hecht aan hun samen opgebouwde bedrijf. “Een prima Italiaans product verkopen is onze motivatie en ondernemen zit in ons bloed. We genieten daar beiden echt van.”


Informatie: www.smeraglia.nl; mail: info@smeraglia.nl, telefoon 0251-247204.