Informatie over uitvaarten en het coronavirus

REGIO - Een dierbare komt te overlijden en is misschien besmet met het coronavirus. Wat moet ik doen? U meldt het overlijden op dezelfde manier. Vermeld daarbij wel dat het mogelijk is dat uw overleden dierbare besmet is met het Coronavirus.

Kan rouwbezoek in een uitvaartcentrum doorgaan? Er kan alleen rouwbezoek in besloten kring plaatsvinden. Het is locatie afhankelijk hoeveel mensen er in de betreffende ruimte toegelaten kunnen worden. Vraag uw uitvaartverzorger naar de mogelijkheden in het uitvaartcentrum; Het is niet toegestaan om tijdens het rouwbezoek koffie en/of thee te nuttigen; Voor alle bezoekers aan onze uitvaartcentra geldt dat er minimaal 1,5 meter afstand van elkaar genomen moet worden.

Uitvaartplechtigheden

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn bij een uitvaart? Voor uitvaartplechtigheden of een condoleance mag het gezelschap niet groter zijn dan 30 personen (excl. personeel)

Komt de uitvaartverzorger bij ons thuis om de uitvaart te regelen? Vanaf 16 maart worden uitvaarten uitsluitend telefonisch besproken door de uitvaartverzorger met de opdrachtgever van de uitvaart. Gemaakte afspraken worden per e-mail bevestigd.

Dierbare

Wat gebeurt er met mijn dierbare wanneer hij of zij is overleden aan het coronavirus? Om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen, verzorgen wij uw dierbare niet bij u thuis en in uw aanwezigheid. Wij halen uw dierbare op om hem/haar te verzorgen in een verzorgingsruimte van een uitvaartcentrum. Wij zullen uw dierbare verzorgen en opbaren in een door u uitgekozen kist waarna u in het uitvaartcentrum of, indien u dit wenst bij u thuis, uw dierbare kunt bezoeken en afscheid kunt nemen tot op de dag van de uitvaart.

Hygiëneprotocol

Wij volgen hierbij een strikt hygiëneprotocol. Zo dragen wij tijdens het verzorgen van overledenen met corona extra beschermende kleding.

Is een thuisopbaring nog mogelijk na overlijden aan het coronavirus? Dit is mogelijk. Een voorwaarde is dat we met uw dierbare in de kist bij u thuis kunnen komen om de opbaring te kunnen verzorgen.

Kan de uitvaart van een besmet persoon wel plaatsvinden? Er is geen reden om de uitvaart niet door te laten gaan. Wij nemen daarbij wel de juiste beschermingsmaatregelen en verwachten dat u dit ook doet.

Er wordt geen hand gegeven, maar hoe condoleert u dan?

Condoleren, kan dat wel? Er wordt geen hand gegeven. Maar hoe condoleert u dan wel? Dit kan door uw hand op uw hart te leggen. Kan iemand die in quarantaine zit een uitvaart bijwonen? Nee, niet in persoon. Er zijn regels waar deze patiënten zich aan dienen te houden. Mogelijk besmette personen worden geacht thuis te blijven zoals het RIVM voorschrijft. Het is soms wel mogelijk om de uitvaart ‘digitaal’ bij te wonen.

Risicogroep

Mag iemand uit een risicogroep – zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem – naar de uitvaart komen? Het is uw eigen verantwoordelijkheid om een uitvaart bij te wonen evenals het bezoeken van andere gelegenheden.


Bron: yarden.nl.