Erica van Dongen: “We merken dat vooral ZZP’ers zonder werk nu een beroep moeten doen op de Voedselbank.”
Erica van Dongen: “We merken dat vooral ZZP’ers zonder werk nu een beroep moeten doen op de Voedselbank.” Foto: Bert Westendorp

Aanvragen bij Voedselbank stijgen fors

KENNEMERLAND – In de grote loods van Voedselbank IJmond aan het Hilbersplein in Beverwijk staan de kratten hoog opgestapeld. Een paar mannen pakken de kratten in met een fikse variatie aan voedselwaren.

Albert Heijn 14 en 21 november in actie

Achterin de loods is een kantoortje, annex kantine ingericht. “We zijn al druk bezig om speelgoed te sorteren. Ieder jaar brengen we speelgoed langs bij kinderen die het moeilijk hebben. Hun ouders maken vaak al gebruik van de Voedselbank en hebben geen geld om cadeautjes te kopen”, vertelt Erica van Dongen. De medewerkster van Voedselbank IJmond coördineert de zaken in Beverwijk, maar helpt ook met het vullen van de kratten. “Ik doe eigenlijk van alles hier”, laat de goedlachse Erica weten.

Dankzij de steun van veel bedrijven, particulieren en boeren wordt de Voedselbank draaiende gehouden. Een voorbeeld daarvan zijn de vestigingen van supermarkt Albert Heijn aan de Wijkerbaan in Beverwijk en in winkelcentrum Geesterduin in Castricum. De winkels houden een speciale actie op zaterdag 14 en 21 november. Van 10.00 tot 17.00 uur staan er bij de kassa’s kratten waar klanten voedsel in kunnen deponeren. Ook verwijzen affiches in de winkels naar de actie. “Helaas kunnen we door corona geen eigen vrijwilligers ter ondersteunen in de winkels aan de slag laten gaan, maar Albert Heijn geeft met banners alle aandacht aan de Voedelbank.

Erica: "Veel supermarkten helpen ons op deze manier en daar zijn we uiteraard heel blij mee. We merken dat vooral ZZP'ers zonder werk nu een beroep moeten doen op de Voedselbank. Vrijwilligers zijn dinsdag, donderdag en vrijdag aan de slag om 135 pakketten samen te stellen. Iedere vrijdag wordt het voedsel door ons uitgereden naar de cliënten. Voor grote gezinnen stellen we grotere pakketten samen en voor eenpersoons huishoudens uiteraard kleinere kratten.” Info: www.voedselbankijmond.nl.