Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Harddraverij Heemskerk maakt NK Kortebaan mogelijk

HEEMSKERK - Door de coronamaatregelen zijn dit jaar vrijwel alle kortebaandraverijen afgelast, inclusief de populaire draverijen in de IJmond. Een hard gelag voor de liefhebbers van de paardenkoers en de feestelijkheden eromheen, maar vooral ook voor de professionele eigenaren, trainers en rijders. Die zijn door het wegvallen van 26 (!) kortebaandraverijen in het hele land ernstig in hun inkomsten getroffen. Harddraverijvereniging Heemskerk is één van de kortebaanorganisaties die ervoor zorgen dat op zaterdag 29 augustus a.s., in een 'coronaproof' omgeving op Renbaan Duindigt in Wassenaar, tóch een met royaal prijzengeld gedoteerde échte kortebaandraverij kan worden verreden: het Nederlands Kampioenschap Kortebaan 2020. Mét publiek, dus wie dat wil kan erbij zijn.

Het bestuur van de Harddraverijvereniging heeft zich sterk gemaakt om het initiatief van de Kortebaanbond, de overkoepelende organisatie van alle kortebaanverenigingen en -stichtingen, financieel mede mogelijk te maken. Daarvoor was een raadpleging van de leden nodig: normaal gesproken wordt over zoiets gestemd tijdens de jaarvergadering, maar die is door de coronacrisis uitgesteld naar 1 september. Per e-mail aangeschreven werd het voorstel van het bestuur met een overweldigende meerderheid van 481 stemmen voor en 13 tegen aangenomen. Met een genereus financieel gebaar is Heemskerk een van de belangrijke financiers van de koers op Duindigt.

De Kortebaanbond heeft van haar leden toestemming gekregen een deel van hun jaarcontributie te besteden aan de organisatie en het prijzengeld. Naast Heemskerk hebben ook Purmerend, Stompwijk, Santpoort, De Lier, Nootdorp, Enkhuizen, Hoofddorp, Wognum en Venhuizen nog extra financiële steun toegezegd. Er is € 4.700 prijzengeld beschikbaar, waarvan € 2.250 voor de winnaar.

De draverij wordt verreden op de zandbaan van Duindigt, over de gebruikelijke afstand van 300m. Het enige verschil met de gangbare kortebaandraverijen is dus dat deze niet op de openbare weg wordt gehouden. De horeca 'Aan de Baan' is voor bezoekers geopend. Er wordt € 5 entree gevraagd. Weddenschappen kunnen worden afgesloten via de officiële totalisator op de baan en via internet: www.runnerz.nl. Een deel van de wedomzet komt ten goede aan de kortebaan. De koers begint zaterdag 29 augustus om 13.00 uur. Donderdag 24 september wordt ook de kortebaandraverij van Lisse op de Renbaan Duindigt gehouden.