Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Eenvoudige tips om energiezuiniger te wonen

HEEMSKERK - Veel mensen denken dat het ingewikkeld en duur is om in je woning energie te besparen. Maar EcoHeemskerk geeft hier twee eenvoudige tips - voor zowel huurders als huiseigenaren - die samen jarenlang 200 euro per jaar kunnen besparen en ook nog goed zijn voor het milieu.

TIP 1: LED-verlichting gaan toepassen

Over het algemeen geldt dat wanneer een (halogeen- of gloei)lamp een uur of meer per dag brandt, het slim is om deze direct te vervangen door LED. Wacht dus niet tot het einde van de levensduur van de huidige lamp! Een rekenvoorbeeld: neem een halogeen-spotje van 35 Watt dat gemiddeld 3 uur per dag aan staat. Dit verbruikt dan in één jaar tijd 40 kWh aan stroom; dat kost ongeveer 8 euro. Door dit spotje te vervangen door een LED-lamp is het jaarlijkse stroomverbruik een stuk lager, circa 5 kWh per jaar; dit kost maar 1 euro! De besparing is dus maar liefst 7 euro per jaar! Een LED-lamp kost ongeveer 6 euro. Hierdoor zijn de investeringskosten binnen één jaar terugverdiend en bespaart u 10-15 jaar lang (de levensduur van de LED-lamp) 7 euro per lamp. En hoeveel lampen heeft u in huis? Toch wel minstens 20; met LED bespaart u dus zo’n 150 euro per jaar!

TIP 2: Een speciale pompschakelaar installeren voor de vloerverwarming

In veel woningen met (niet-elektrische!) vloerverwarming is de bijbehorende warmwaterpomp een enorme stroomvreter, omdat hij continu aanstaat. Dus ook als er niet verwarmd hoeft te worden, blijft de pomp draaien en energie verbruiken. Door een speciale pompschakelaar in het stopcontact te steken (die rond de 40 euro kost), zal de pomp alleen draaien op het moment dat er daadwerkelijk warmte wordt gevraagd. Een rekenvoorbeeld: een pomp verbruikt bijv. 55 Watt (NB vaak zijn er nog hogere standen); dat is zo’n 500 kWh stroom op jaarbasis. Dat kost maar liefst 100 euro! Door de extra pompschakelaar zal de draaitijd van de pomp zeker halveren. Hierdoor bespaart u 50 euro per jaar, vele jaren lang. EcoHeemskerk is een vereniging voor Duurzame Energie. Ze helpen bij het energiezuinig en comfortabel maken van de woning. Meer info: www.ecoheemskerk.nl of via Facebook @ecoheemskerk.