Afbeelding

Beverwijk, een achterstandswijk?

Sinterklaas is nog geen week uit Nederland of de politiek in Castricum wil het natuurcadeautje van TenneT gretig uitpakken om van de Zanderij een prachtig bos en natuurgebied te maken. Waarom krijgt Castricum dit verlaten Sinterklaascadeautje?

Tennet heeft afgelopen week zijn oog op de Zanderij laten vallen als compensatie van het bos dat in Beverwijk is gekapt voor een transformatorstation. Voor de bouw van dit transformatorstation in Beverwijk is meer dan 9,5 hectare bos gekapt voor aansluiting van windparken op zee. TenneT en drinkwaterbedrijf PWN hebben een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling van een bosgebied tussen Wijk aan Zee en Castricum.

Het Castricums raadslid van D66, de "heer" Ebels, voelt zich enigszins gegeneerd voor het 'cadeautje van TenneT': "Dit klinkt als de postcodeloterij die valt in een villawijk in ’t Gooi en niet in een achterstandswijk. De ellende speelt zich af in Beverwijk, terwijl Castricum een donatie krijgt.’’

Hoe durft deze man die als vakgebied gebiedsontwikkelaar ruimte, werkorganisatie Langedijk Heerhugowaard heeft, Beverwijk als een achterstandsgebied te kwalificeren? Laat ik hem niet tegenkomen in de Wijk want dan zal ik even met hem een hartig woordje spreken en hem daarna Beverwijk uitsturen.

'De ellende speelt zich af in Beverwijk terwijl Castricum een donatie krijgt'

Het lijkt mij verstandig en ook nodig dat mevrouw Mariska El Ouni- Huijser, fractievoorzitter D66, hem ook even toespreekt. Dat wethouder Paul Slettenhaar ’een gat in de lucht sprong’ toen Tennet zich met een zak geld meldde, kan ik me voorstellen.

Gaat het College van Beverwijk nog reageren? Dit doet me denken aan een 60 seconden column van Bart Vuijk, journalist Dagblad Kennemerland, van 11 juni 2016, naar aanleiding van een bedrijf die de gemeente had ingehuurd om het DNA van Beverwijk te bepalen. De kop: 'Beverwijkers zijn een tandeloze herdershond'.

Hij beschrijft op niet mis te verstane woorden dat in Beverwijk nog nooit iets moois ontstaan is. Beverwijkers kunnen niets zelfs. Beverwijkers moet je zien als een herdershond. Ze doen precies wat de herder zegt. Ze zijn niet creatief genoeg om zelf iets te bedenken waar de kudde heen moet. Aldus deze 60 seconden column.

"Wij zijn de groene stekker van Nederland", zei wethouder Ferraro tijdens een raadscommissievergadering, maar wel uit!!!! het stopcontact.


Co Backer

jalbacker741@telfort.nl