Bezoekers kunnen de expositie bezoeken door van te voren een tijdslot op de site van SHIP te reserveren.
Bezoekers kunnen de expositie bezoeken door van te voren een tijdslot op de site van SHIP te reserveren. (Foto: Aangeleverd)

Expositie over selectieve onttrekking

IJMOND - In samenwerking met Rijkswaterstaat is de interactieve tentoonstelling in SHIP uitgebreid met een expositie over selectieve onttrekking. Vanaf 19 november kunnen bezoekers de nieuwe expositie bezoeken door van te voren een tijdslot op de site van SHIP te reserveren.

SHIP breidt tentoonstelling uit

Het zoute water dat via de sluizen in het Noordzeekanaal terecht komt, zorgt voor verzilting van het Noordzeekanaal.

Maatregelen

Als straks de nieuwe en grotere zeesluis zorgt voor extra toevoer van zout water, is het belangrijk om maatregelen te nemen om verdere verzilting tegen te gaan. Dit kan door selectieve onttrekking. Hiermee zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat een deel van het zoute zeewater, dat meekomt met elke schutting van de nieuwe zeesluis, weer terug naar zee gaat. Als te veel zout water niet wordt afgevoerd, kan dit op den duur er toe leiden dat het Noordzeekanaal te zout wordt. Dit is nadelig voor de landbouw, natuur en de drinkwatervoorziening.

Versla de zouttong

Aan de hand van een maquette, tekst, beeld en filmpjes worden bezoekers meegenomen in de wereld van selectieve onttrekking. Op basis van de verkregen informatie kunnen bezoekers in een game de uitdaging aangaan met de zouttong. Beantwoorden zij de vragen in de game goed, dan voorkomen ze de aantasting van de kwaliteit van het water en het milieu.

Bezoeken

Het is alleen mogelijk om SHIP te bezoeken door van te voren een tijdslot op www.ship-info.nl te reserveren (maximaal 4 personen per reservering).


Afbeelding