Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Ingezonden brief

Hoogovens, het bedrijf van mijn opa’s en schoonvader. Met de komst van deze Hoogovens kwam de transformatie van een agrarische plattelandssamenleving naar een industriële omgeving. De stank en lawaai van de fabrieken, die via hun schoorstenen een constante wolk van roet en as uitstrooien over de omliggende gemeenten, kregen we er gratis bij.

De rijen sluiten!

Sociaaleconomisch en maatschappelijk van groot belang

Handvaardigheid en een korte inleerperiode volstaan om een willekeurige ongeschoolde arbeider voor het werk geschikt te maken. Geen milieubeleid welke zou bijdragen tot de verbetering van de levenskwaliteit. Geen milieubewustzijn en levensernst bij deze ongeschoolde arbeider. Corus, het bedrijf van de derde generatie. Lang leve de mondialisering. De vlucht vooruit door middel van schaalvergroting. Penny wise pound foolish?

De halfgeschoolde arbeider, als verlengstuk van de machine, en de ingenieur spelen nog steeds een belangrijke rol in productief opzicht. Maar hun autonomie bij het vaststellen en uitvoeren van taken is geëlimineerd. Ontwikkeling van het milieubewustzijn dus een leeg begrip. Op het politieke prioriteitenlijstje is de milieuproblematiek ook wat gezakt. Wanbeleid en zakken vullen door hooggeplaatste heren.

Tata, het overnamevirus waart rond. Het high-cost bedrijfsmodel met opgepompte namen. Geen plan met scherpe doelen voor de inzet van de kennis en kunde van het personeel. Investeren in opleidingspeil van de werknemers blijft achterwege. Mismanagement? Het organisatiemodel is log, bureaucratisch en inefficiënt. Managers zijn hulpeloos, radeloos maar hopelijk niet reddeloos.

Er is weinig oog hebben voor de problematiek van het maatschappelijk draagvlak voor beleidsmaatregelen op het gebied van milieu. Spanning tussen milieu en maatschappij. Hisarna lijkt een sprookje. De maatschappelijke verandering - zij het met enige vertraging - heeft Tata Steel nu ook bereikt. Er is nu sprake van openlijk verzet vanuit de omwonenden met behulp van Sociale Media. Het Tata P.R.-bureau draait op volle toeren. Als één van de grootste vervuilers van de regio nog steeds geen positieve bijdrage wil of kan leveren aan de bevordering van milieuontwikkeling. Waar is de loyaliteit van het bedrijf gebleven?

Excuses zouden op zijn plaats zijn

Excuses zouden op zijn plaats zijn. Als je dit als bedrijf niet wilt of kunt, doe dan een belofte aan de toekomstige generatie(s). Mijn zoon is de vierde generatie werkzaam bij het bedrijf. Waar zijn de wetenschappelijk onderzoekers, technici en professionals als meest kenmerkende beroepen in het bedrijf? Het centraal stellen van theoretische kennis? Behoud van vakmanschap? Eigenaarschap ontwikkelen!

Roep om verandering niet alleen vanuit de omgeving, maar nu ook vanuit het bedrijf. Het moet en kan anders. Tijd voor andersdenkenden! Omgeving, politiek en het bedrijf dienen de rijen te sluiten. Van machine bureaucratie naar professionele bureaucratie. Investeren in de betrokkenheid van de medewerker. Investeren in bewustzijn van het bevorderen van milieuontwikkeling.

Ik stel me kandidaat voor de ondernemingsraadverkiezingen bij Tata Steel.


Mendes Stengs

Motie Mendes, Beverwijk/Kaderlid FNV Tata Steel