De parkeerplaatsen op de Bazaar zijn tjokvol met auto's van Tata Steel-medewerkers.
De parkeerplaatsen op de Bazaar zijn tjokvol met auto's van Tata Steel-medewerkers. (Foto: Leo Tillmans)

'Niet meer opdraaien voor verliezen van andere binnen Tata Steel'

BEVERWIJK - FNV'er Roel Berghuis benadrukte ook dat uit een eerdere enquête is gebleken dat een grote meerderheid van het IJmuidense personeel niet langer wil dat Tata Steel Nederland betaalt om de verliezen in het Verenigd Koninkrijk te compenseren. "Een groot deel van de gerezen problemen voor Tata Steel Nederland vloeien voort uit een gebrek aan autonomie en een defensieve kortetermijnoverwegingen, zonder solide visie op de toekomst."

Investeringen

"We hebben investeringen nodig", benadrukt Berghuis dat innovatie binnen het bedrijf een impuls moet krijgen. "En daarvoor moeten we af van de afspraak dat wij moeten opdraaien voor de verliezen die andere binnen Tata Steel maken.''

De belangrijkste eis is 'de schriftelijke toezegging en garantie dat er geen sprake zal zijn van gedwongen ontslagen bij Tata Steel Nederland'. OR-lid en FNV-lid Gerrit Idema: "We hebben dit nog niet schriftelijk bevestigd gekregen, we hebben slechts de toezegging dat het werkgelegenheidspact, wat loopt tot oktober 2021 van toepassing is. Wat onduidelijk is: wat gebeurt er na oktober 2021? Gedwongen ontslagen zijn onacceptabel."

Nadat Idema het volledige herziene eisenpakket had toegelicht, stemden de aanwezigen (op het eerste gezicht) unaniem voor het eisenpakket, waarna ook bij de stemming over een staking het personeel massaal groene vlaggetjes in de lucht hield. Vakbond FNV en het personeel geven de directie van Tata Steel tot volgende week woensdag om te reageren. Maandag bepaalt een daarvoor aangesteld comité hoe de acties eruit komen te zien.

i.s.m. nieuwspartner NH Nieuws