Ingezonden brief

Ik kreeg bericht van de gemeente Heemskerk dat mijn prachtig plan van 20 bungalows op de kop van de Baandert, de voormalige parkeerplaats van het st.Jozefziekenhuis dat al jaren braak ligt, door de gemeente afgewezen is. Het is in de ijskast is beland wegens gebrek aan prioriteit. Ik was al in gevorderd stadium met planoloog, ontwerpers, bouwers en zelfs hovenier voor een mooie tuin en begroeiing rondom voor privacy voor de eventuele bewoners.

Prioriteit


In mijn ogen zou het een pareltje worden in de IJmond. Het zouden prefab bungalows worden. 100% geïsoleerd met een ruime verhoogde living, mooie afgewerkte keuken, prachtige badkamer. Separaat toilet. Twee slaapkamers en een berging. Totaal 54m2 vloeroppervlak. Ideaal voor senioren die een huis bewonen met 3 a 4 slaapkamers, voor oa. doorstroming. Ook een paar starters woningen van 40 m2 met 1 slaapkamer. Voor de senioren is er bovendien “Meersteate” aan de overkant waar, met een bruggetje over de sloot, alle benodigde medische voorzieningen aanwezig zijn.

De wandelroute rond “Marquette” zou zodoende ook voltooid zijn. Na 5 keer een zeer enthousiast gesprek met de autoriteiten werd het bij de 6e ontmoeting tot mijn verbazing plotsklaps afgeblazen. Een draaiing als een blad aan een boom. GEEN PRIORITEIT! In heel Nederland is een schrijnend tekort aan woningen waarbij de nadruk gelegd wordt op dat segment. Dus ook in Heemskerk. Als dan een particulier, mijn persoon, met dit plan komt zonder enig eigen belang, dus voor algemeen belang, wordt er op dit moment geen medewerking verleend. Geen Prioriteiten. Wat van de gemeente verlangd wordt is het beschikbaar stellen van dit stuk grond dat al jaren braak ligt en de gemeente(lees u en ik) al eigenaar van is!


Er hebben zich al meer dan 40 mensen bij mij gemeld met de vraag hoe zij in aanmerking kunnen komen voor zo’n mooie woning. Nu loop ik al 12 jaar mee in de politiek. Daarom heb ik, persoonlijk, het vermoeden dat er andere belangen spelen. Mij werd door een woordvoerster van de gemeente tot 2 keer toe verteld dat de raad het afgekeurd had. Het is namelijk nooit in de raad geweest wat in mijn ogen zeker zou moeten. Alle andere projecten kosten absoluut vele malen meer voorbereiding en geld.


Ik waardeer wel de animo van wethouder Gaatze de Vries die mij altijd keurig te woord heeft gestaan en met mij mee dacht. Waarom dan dit? Een raadslid van de verantwoordelijke partij liep er kort geleden voor Heemskerk tv nog te verkondigen dat hij dat een prachtige locatie vond voor senior bebouwing. Toen hoorde hij dat ik er allang mee bezig was haakte hij onmiddellijk af zoals ik in mijn actieve politieke periode al eerder heb meegemaakt.

Ik ben nu, ook op advies van Mark Wouters, een burgerinitiatief gestart om het nog eens op tafel te brengen. Ik moet 50 handtekeningen van burgers indienen wat voor mij geen probleem is. Ik wil het plan graag in de raad verdedigen maar wel dan de mensen recht in de ogen kijken en niet digitaal. Of zal ik nog een keer terugkeren in de politiek? Wie weet maart 2022!


Aad van Tunen,

Heemskerk