Feestelijke bingo vrouwensalons in Heemskerk geeft ontspanning

HEEMSKERK - Op 2 december organiseerde stichting Welschap Welzijn een feestelijke bingo in de Schuilhoek voor de deelneemsters van de vrouwensalons. Na weken van coronasluiting waren de vrouwen heel blij elkaar weer te treffen in het buurthuis.

De tafeltjes staan in een grote cirkel, met voldoende afstand, de Afghaanse Lijla gaat rond met thee en koffie. Er hangen slingers en er is lekkers want sociaal werker Susan Konijn is jarig geweest. Op het podium roept ze de nummertjes om.

Gele briefje

Ingespannen turen de vrouwen op hun blauwe en gele briefje met de cijfertjes. Het valt niet voor iedereen mee om snel te zien of ze het juiste cijfer hebben, sociaal werker Karin kijkt mee met een oudere Syrische vrouw. Lijla is de eerste die blij ‘bingo’ roept. Ze kiest een lekkere bodylotion als prijs. ‘'Ik vind dit zo’n leuk spel, ik heb het al vaak gedaan’', zegt ze.

De vrouwen dansen met wiegende heupen en blije gezichten achter hun tafeltje

Terwijl Susan de nummertjes ordent laat collega Karin Koks het liedje ‘Jerusalema’ horen, waarop veel mensen in deze coronatijd dansen. De vrouwen dansen met wiegende heupen en blije gezichten achter hun tafeltje terwijl Karin in het midden de pasjes voordoet.

Volhouder

In de volgende ronde roept de Turkse Guipez tot twee keer toe ‘bingo’ maar bij controle blijkt ze niet alle cijfers te hebben. 12 en 21 worden makkelijk door elkaar gehaald. Maar als deze volhouder voor de derde keer enthousiast ‘bingo’ roept, kloppen alle cijfers en kiest ze onder groot applaus een flacon fijne handzeep. Na een paar rondes gaat Susan over tot loting en veel vrouwen winnen een prijsje. Bij het weggaan zeggen Sara en Parvin dat het zo’n fijne, vrolijke bijeenkomst was. '‘Veel vrouwen zitten in deze coronatijd thuis, worden depressief. We verlangen naar de tijd dat corona helemaal weg is.''

Sociale contacten

Susan beaamt dat: '‘Iedereen zat vrij geïsoleerd thuis, zonder veel sociale contacten. Te veel op de lip van je man en kinderen zitten geeft ook stress. Van zo'n bijeenkomst worden de vrouwen blij en wij als sociaal werkers ook, het geeft ontspanning, een andere vibe.''