Afbeelding

Nostalgie?

Het zit denk ik in het bloed, maar ik schaam me er niet voor. Soms maak ik een vergelijkingen met mijn eigen kindertijd en jeugd. Wat is dat toch die hang naar vroeger, wordt dat erger naarmate je ouder wordt? Mijn vader was een verwoed super 8 mm filmer. Op honderden meters film heeft hij het wel en wee van onze voltallige familie vastgelegd en zat hij uren boven om de titels zelf voor zijn films te maken.

Als ik alles terugkijk dan was het filmen van verjaardagen en feestjes zijn favoriete bezigheid. Op deze beelden, los van de alcoholhoudende versnaperingen, stonden ook enkele glazen met sigaretten en sigaren. Er werd veel gerookt dus u begrijpt dat de beelden iets of wat wazig overkomen, maar dat mag de pret niet drukken. Deze super 8 mm films zijn decennia geleden op videobanden gezet. Nu de recorders van deze videobanden niet meer bij ons huishoudelijk gereedschap behoren ben ik deze aan het digitaliseren.

Nostalgie heeft bij mij altijd betrekking op iets dat er niet meer is zoals mijn vader en moeder, onze oude woonwijk, mijn school, het schaatsen op de Stations vijver en in Scheybeeck, ons eerste huis, ons eerste autootje. Door deze beelden denk ik regelmatig aan mijn ‘oude’ Beverwijk, Restaurant Belleveu, Hotel ter Burg, het defilé op Koningsdag voor het stadhuis, de Luilakmarkt, het carillon op de Wijkerbaan, voetbaluitslagen kijken bij de krant op de Breestraat, het schoolvoetbaltoernooi en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ook mis ik de samenhorigheid in de straat en in de wijk. Hoe mooi was het beeld dat bij mooie zomerse dagen de mensen buiten zaten. De tijd dat de warme bakker, de melkboer, groenteboer Weel met zijn hondenkar en de schillenboer een normaal beeld waren in de straat. De kleine buurtwinkeltjes waar je op de "lat" kon kopen. Soms denk ik dat vroeger echt alles beter was. Dat is natuurlijk niet zo, ik weet dat wel. Maar ach, laat mij toch voor één keer schaamteloos terugverlangen naar mijn stad zoals ik het heb gekend: vredig, lieflijk en schoon…!’ Ik wens u fijne feestdagen toe.


Co Backer

jalbacker741@telfort.nl