Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

De laatste raadsvergadering van 2020

HEEMSKERK - En zo is inmiddels de laatste raadsvergadering van 2020 ook een feit. Een lange, soms stevige vergadering. Waar de eerste periode van de gemeenteraad wel eens gezegd werd dat we ‘te lief’ tegen elkaar zijn, gaat het er nu steeds vaker ‘pittig, aan toe.

Deze vergadering zijn er nog een aantal verordeningen voor 2021 besloten. Denk aan de verordening rioolrecht, hondenbelasting, precariobelasting en OZB.

Belangrijk punt

De OZB is niet verhoogd, anders dan de jaarlijkse indexering. Een heel belangrijk punt voor VVD Heemskerk en de coalitiepartners.

Precariobelasting was wel een discussie

Precariobelasting was nog wel een discussie. Precario wordt geheven aan ondernemers die op-, boven- of aan gemeentegrond voorwerpen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een terras, maar ook borden op de weg of winkelwagentjes buiten de winkel. Elke partij was ervoor om deze belasting niet te heffen, alleen de vraag was hoe. VVD Heemskerk vindt dat alleen ondernemers die echt door corona in de problemen zijn gekomen hier vrij van moeten worden gemaakt.

Supermarkten

Denk aan de horeca met hun terrassen. Supermarkten daarentegen hebben meer omzet gehaald dan ooit. Waarom zij dan ook? De wethouder stelde ook voor hier meer onderscheid in te maken, maar helaas haalde dat de meerderheid niet. Vanzelfsprekend zijn wij ervoor de ondernemers die nu problemen hebben te helpen, dus uiteindelijk hebben wij ook voor gestemd.

Regiovisie huiselijk geweld en mishandeling

Een ander voor ons heel belangrijk thema, is de regiovisie ‘huiselijk geweld en (kinder)mishandeling’. Het is niet te begrijpen dat dit überhaupt voor komt en mensen in staat zijn kinderen of zwakkeren iets aan te doen. Wij vinden dat dit heel hard aangepakt moet worden.

Deze visie is door acht regionale gemeenten gezamenlijk ontwikkeld. Door een projectgroep wordt op basis van deze visie een plan van aanpak geschreven waarin concrete maatregelen en doelstellingen staan.


Als het gaat om deze aanpak, dan spreken we over een keten van instanties en organisaties die hierin samen moeten werken. Van het onderwijs, het sociaal team, het centrum voor jeugd en gezin en maatschappelijk werk.

In mijn zeer nabije omgeving werkt iemand aan de voorkant van deze keten. Vaak zien zij als eerste dat er sprake is van mishandeling. Dan zou er vervolgens een geoliede machine moeten gaan draaien, maar dat is helaas vaak niet zo. En let op; iedereen wil graag dat het wel loopt en dat het slachtoffer geholpen wordt. Er is niemand die in deze sector werkt die dat niet wil.

Het slachtoffer centraal

Dit moet anders en vraagt om doorpakken en doen! Met een stevige theoretische regiovisie nu de praktijk.
VVD Heemskerk heeft de projectgroep een aantal prioriteiten meegegeven. Naast ‘samenwerking in de keten’ ook ‘veiligheid voor de melder’ en ‘prioriteit geven aan het gebrek aan gekwalificeerd personeel’. En vanzelfsprekend staat boven alles ‘het slachtoffer centraal’. Met meetbare SMART doelen waarmee je kunt toetsen en bijsturen.

Toegezegd

De wethouder heeft toegezegd al onze input met de projectgroep te delen en zal een gesprek tussen een aantal raadsleden en deze projectgroep organiseren. De geschreven ‘aanpak’ ontvangen wij snel nadat het klaar is én wij ontvangen op regelmatige basis een evaluatie. Vanzelfsprekend houden wij vinger aan de pols.


Karin Smit

VVD Heemskerk