Dunja van Klaveren: “Als je eierstokken rammelen, zie je opeens overal schattige baby's en betrap je jezelf er op dat je met babykleertjes in je handen staat.”
Dunja van Klaveren: “Als je eierstokken rammelen, zie je opeens overal schattige baby's en betrap je jezelf er op dat je met babykleertjes in je handen staat.” (Foto: aangeleverd)

‘Foute mannen triggeren vrouwen’

WEST-KNOLLENDAM – “Door wat ik in het boek heb geschreven zullen mijn kinderen straks hun moeder goed leren kennen. Snappen waarom ik voor hun hun vaders heb gekozen. Waarom ik van mijn eerste man gescheiden ben. Daarnaast geeft het inzicht waarom vrouwen met een kinderwens kiezen voor een bepaald type man. En welke mannen ‘foute keuzes’ zijn”, zegt Dunja van Klaveren. Op 28 juni presenteert zij haar eerste boek: ‘De kracht van rammelende eierstokken, volg je hart bij het maken van keuzes’.

Dunja van Klaveren schreef boek over rammelende eierstokken en keuzes maken in het leven

Hoe kies je als vrouw met een kinderwens de juiste man? Dunja maakte voor haarzelf een lijst ‘foute mannen’ om naar haar scheiding op zoek te gaan naar de perfecte echtgenoot. “Foute mannen triggeren vrouwen. Zeker als de eierstokken gaan rammelen en een kinderwens in beeld komt. Je staat ervan te kijken hoe sterk een kinderwens op een gegeven moment kan zijn. Rammelende eierstokken misleiden je soms. En een kind heb je wel voor het leven. Dan is het wel zo fijn als je die krijgt bij de juiste man”, legt Dunja uit.


Maar aan wat voor kenmerken moet die ‘juiste man’ voldoen? Kies je met je hart of je hoofd een partner voor het leven? Kan de schrijfster handvatten geven waar je op moet letten bij het maken van een goede keuze?


“Ik noem dit het ‘terrasmoment’. Je zit op een terras en kijkt naar mannen met de vraag: op welke type val ik als vader voor mijn kinderen? De vraag die je jezelf moet stellen is: word ik gelukkig met een man die agressief is, te gesloten, te lief is of niet aan zelfreflectie durft te doen? Je hart volgen is goed en de liefde mooi, maar denk na over mogelijke gevolgen. In mijn werk ben ik alleenstaande moeders tegengekomen in bittere armoede, waarvan ik dacht ‘hoe heb je zo’n man kunnen kiezen om je kinderwens te vervullen? Diepe ellende! Terwijl ze dan ook nog verliefd op hem zijn gebleven. Of zelfs nog meer kinderen willen.”        

Ook voor mannen

Het 232 pagina’s tellende boek is ook voor de doelgroep man interessant. Het geeft mannen de kans een kijkje te nemen in wat er aan gedachten rondspoken in een vrouwenhoofd. “Ik geef daarbij niet alleen inzicht in wat hoe ik zelf denk, maar laat ook elf vrouwen aan het woord over hun keuze voor kinderen krijgen”, vertelt Dunja die met veel plezier aan de Tapsloot woont. De kracht van rammelende eierstokken is deels autobiografisch.

Open en eerlijk

Dunja geeft een open en eerlijk kijkje in haar leven, tot en met haar liefdesleven aan toe. Ze schreef het als een soort dagboek na haar scheiding. “Ik was dertien jaar keurig getrouwd met een degelijke man waar ik twee kinderen van kreeg."

Foute man

"Eenmaal weer ‘op de markt’ ontmoette ik een foute man. Hij bleek al een relatie te hebben, dus dat werd het niet. De vraag bleef, welke man past dan wel bij mij?” ”

Lees verder op pagina 3

De omslag van De kracht van rammelende eierstokken.