Brief over Donorregister onderweg

AMSTERDAM - Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Amsterdam die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 19 september een brief met de vraag dat alsnog te doen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 400.000 Amsterdammers. Voor vragen over de nieuwe donorwet en hulp bij het invullen van je keuze in het Donorregister, kan men terecht bij veel bibliotheken.

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Inwoners van gemeente Amsterdam die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl ontvangen als eerste in Nederland een brief. De eerste brief ontvangen zij de eerste weken van september. Bij de brieven zit het formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Onderneemt men daarna ook geen actie? Dan komt diegene met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hier ontvangt men een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat organen en weefsels na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie. Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.