José Berkhof heeft het platform opgericht.
José Berkhof heeft het platform opgericht. (Foto: Johan W. Koopmans)

'We hopen op gezonde verstand van gemeenten'

REGIO - Geen overnachtingen en festivals meer in Het Twiske. Voor José Berkhof, oprichter en actief lid van het PlatformTwiskeGeenPretpark, is het een uitgemaakte zaak. De Natura2000-status van het recreatiegebied én bestemmingsplannen van de gemeenten Landsmeer en Oostzaan staan dergelijk vertier niet toe. Maar zo simpel ligt het niet. Er dreigen toch vergunningen af te worden gegeven. Met het indienen van Handhavingsverzoeken bij de twee colleges en de Omgevingsdienst NoordHollandNoord hopen het Platform en andere betrokkenen te bereiken dat het beschermen van de flora en fauna van Het Twiske de prioriteit krijgt.

Door Marcel van Stigt

José: "De Handhavingsverzoeken over festival Welcome To The Future van ons Platform, de Bewonersraad Den Ilp en van de betrokken jurist Jan Schouten zijn niet ontvankelijk verklaard, omdat zij geen belanghebbenden zouden zijn. Hoezo niet? En het IVN heeft van de Omgevingsdienst te horen heeft gekregen dat hun Handhavingsverzoek niet ontvankelijk is. Want er is nog geen besluit genomen. Een reactie over het Lentekabinet moet nog binnenkomen. Jan Schouten tekende bezwaar aan." Hij lichtte dit toe tijdens de hoorzitting die gisteren werd gehouden.

José Berkhof is begaan met Het Twiske, maar haar betrokkenheid gaat veel verder. Dat blijkt uit de fikse stapel krantenartikelen die bij haar in de huiskamer ligt. Ze gaan stuk voor stuk over de veranderingen van het klimaat en de gevolgen daarvan voor de wereld en in het bijzonder voor Nederland. Het is een thema dat haar na aan het hart ligt. Een van de artikelen legt ze open op de tafel. Het is een weinig opwekkend verhaal over het ijs dat alsmaar blijft smelten, waardoor de zeespiegel stijgt. En niet zomaar een beetje. Uit een onderzoek van het IPCC is volgens het artikel gebleken dat Nederland in het jaar 2100 onder het zeeniveau komt te liggen en grotendeels kopje onder gaat.

Het verschil maken

"Die klimaatverandering, daar moeten we wat mee. De komende tien jaar kunnen we nog verschil maken. Bijvoorbeeld door niet meer te vliegen; Europa is mooi genoeg voor een vakantie. Maar uit onwetendheid doen we dat niet. Kranten worden minder gelezen, we kijken niet naar de tv, maar naar Netflix. Leuk en gezellig. Lekker in je bubble. Maar het heeft wel allemaal gevolgen voor onze kinderen en kleinkinderen. Wat voor voetafdruk wil je achterlaten?"

Inspireren

José doet haar best om mensen in haar omgeving te inspireren en meer bewust te laten worden, wat in haar bewoordingen 'nog een hele uitdaging is'. Zelf probeert ze het goede voorbeeld te geven. Ze is een fervent 'consuminderaar', pakt bij voorkeur de fiets en heeft het vliegen afgezworen. De wereldproblematiek lost ze er niet mee op, maar op kleine schaal - in haar eigen woonomgeving - kan ze wel iets bewerkstelligen. En daarom heeft ze het PlatformTwiskeGeenPretpark opgezet.

'Alles staat of valt met bestemmings-plannen'

Via het platform, waaraan diverse betrokkenen zich met hun eigen expertise en ervaring hebben verbonden, kan José wel met succes een vuist maken. Het eerste resultaat boekte het Platform in 2005, het jaar van oprichting. Er lag een kostbaar plan om in Oostzaan een kanaal te graven dat moest uitmonden in de Stootersplas. Het was bedoeld voor motorboten en er zouden diverse ligplaatsen komen.

José: "Dit plan was de aanleiding om het PlatformTwiskeGeenPretpark op te richten. Een grote populatie smienten zou worden verstoord, er waren al veel ligplaatsen en bovendien rammelde het plan aan alle kanten. We hebben bezwaar aangetekend en het plan is afgeschoten."

Natuurtoets

Twee jaar later ging het sein opnieuw op rood. Ditmaal vanwege een plan om een groot deel van Het Twiske te gebruiken voor de bouw van een wellnesscentrum, greenparkhuisjes van Landall, 450 campingplaatsen en drie golfbanen. Met zes man heeft het platform ingesproken en het complete plan is ingetrokken. In 2019 heeft het Platform ingesproken over de komst van een vakantiepark bij Twiskehaven. Daarvoor loopt nu een Natuurtoets.

De aandacht is nu gericht op het gebruik van Het Twiske als festivalterrein. José: "Het recreatieschap heeft in 2007 een Visie voor Het Twiske opgesteld met daarin de mogelijkheid om drie festivaldagen te houden met tien- à vijftienduizend bezoekers. Oftewel: één dag Welcome To The Future en twee dagen Lentekabinet. Nu wil het recreatieschap dat uitbreiden naar vijf dagen en een camping toestaan. Maar wij hebben een paar juristen in de gelederen en die hebben gewezen op het bestemmingsplan van de gemeenten Landsmeer en Oostzaan, waarin overnachten niet is toegestaan. Alles staat of valt met de bestemmingsplannen. Hier moet alles aan worden getoetst. En nieuwe activiteiten moeten een Natuurtoets laten doen. Nu ligt er weer een Ambitiedocument Twiske-Waterland, dat overnachtingen en meer evenementen wil toelaten, waarop de omliggende gemeenten mogen reageren. We hebben inmiddels negen keer ingesproken. Het is een uitputtingsslag."

Natura2000-status

Het Platform voelt zich gesterkt door de Natura2000-status die in 2013 aan Het Twiske is toegekend. Op grond daarvan mag geen schade aan de natuur worden aangebracht, schade die volgens het platform in de hand wordt gewerkt door festivals en overnachtingen.

'Het is een uitputtingsslag'

José: "De regels zijn nog niet overal geland, want er zijn evengoed vergunningen voor Welcome To The Future en het Lentekabinet afgegeven. Dat is onrechtmatig gebeurd. Er hapert echt van alles. Maar de onderste steen halen we nu naar boven. Vandaar de Handhavingsverzoeken die bij de gemeenten Landsmeer en Oostzaan en bij de Omgevingsdienst NHN zijn ingediend. We hopen op hun gezonde verstand, dat ze wakker worden geschud. De sleutel ligt bij hen."