Aan de Provincialeweg, ter hoogte van de nieuwe woonlocatie Overtuinen, worden extra bomen geplaatst.
Aan de Provincialeweg, ter hoogte van de nieuwe woonlocatie Overtuinen, worden extra bomen geplaatst. (Foto: Dirk Karten)

Extra bomen langs Provincialeweg

ZAANSTAD - De gemeenteraad van Zaanstad is nu met zomerreces tot 16 augustus, maar vergaderde nog wel afgelopen week. Deze onderwerpen werden besproken in de B&W vergadering van van donderdag 2 juli.

In Zaanstad zijn zestien scholen (van voor 1962) onderzocht op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Om de aanwezigheid uit te sluiten, zijn bij deze scholen watermonsters genomen. De waarden bleven bij alle locaties ruim beneden de wettelijke norm. Dat betekent dat er in onze schoolgebouwen geen loden leidingen aanwezig zijn.

Uit het jaarverslag van leerplicht en de regionale meld- en coördinatiefunctie (RMC) blijkt dat het verzuim bij jongeren onder de 18 jaar opnieuw is gedaald. Door de samenwerking in het thuiszitterspact en aan de thuiszitterstafel zijn veel zaken rondom thuiszitters opgelost, ook als er sprake was van complexe problematiek.

Woningenbouw Vlietsend

Het college werkt mee aan een ruimtelijke procedure voor het bouwen van negentien woningen op Vlietsend 47-49 in Krommenie. Het gaat om koopwoningen voor diverse bewonersgroepen waaronder starters en senioren. De locatie is onderdeel van de historische linten, dijken en paden van Zaanstad.

Bomenreserve

Begin 2020 nam de raad de motie aan over het inzetten van de reserve herplanten bomen. In deze reserve is 100.000 euro beschikbaar voor de herplant van bomen in Zaanstad. In het winterseizoen 2020/2021 gaat de gemeente extra bomen planten langs de Provincialeweg ter hoogte van bouwplan Overtuinen. De komende jaren wordt op deze locatie nieuwbouw gerealiseerd. Het versterken van de bomenstructuur langs de Provincialeweg is een van de maatregelen die volgt uit het nieuwe bomenbeleidsplan dat nog in ontwikkeling is.